Idealny plan na weekend?

Wspólne gotowanie z okazji Światowego Dnia Makaronu!
Sprawdzone i proste przepisy na szybkie i smaczne dania z makaronem.

Jesienne weekendy to doskonała okazja do szukania nowych pomysłów na wspólne spędzenie czasu w domowym zaciszu. W najbliższą niedzielę nie trzeba będzie ich szukać, ponieważ 25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu. To świetny pretekst, aby zaangażować wszystkich domowników w przygotowanie prostego i smacznego dania. Wystarczy 5 składników i odrobina czasu. Potrzebni będą też oczywiście miłośnicy makaronu. A takich na pewno nie brakuje, prawda?

Makaron od lat, niezmiennie cieszy się ogromną popularnością i zawsze smakuje wyśmienicie, zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Nad jego zaletami nie trzeba się zbyt długo zastanawiać – jest wartościowy i stanowi idealną bazę do przygotowania kreatywnych, a przy tym bardzo prostych dań. Jego stworzenie zajmuje mało czasu, zaś pomysłów na makaronowe kompozycje są tysiące. To idealny wybór dla kogoś, kto dopiero zaczyna gotować, jak i dla doświadczonych miłośników kulinariów.

Uwielbiany na całym świecie
Nic dziwnego, że doczekał się tak szerokiego grona wielbicieli na całym świecie, a co więcej – własnego święta! W najbliższą niedzielę, 25 października, obchodzimy Światowy Dzień Makaronu. Trudno chyba o lepszą okazję do cieszenia się ulubionym daniem z makaronu, niż jego własne święto. Jeżeli jednak tego dnia chcemy spróbować czegoś nowego, a przy okazji nie spędzić zbyt dużo czasu w kuchni – Lubella ma coś w zanadrzu. Spośród tysięcy pomysłów, wybraliśmy przepisy, do przygotowania których potrzeba jedynie 5 składników (w tym sam makaron) i kilku przypraw, by stworzyć jedno danie.

Weekend pełen wrażeń
Zanim jednak zabierzemy się za ich przygotowanie, pomyślmy, czy nie przydałaby się jakaś pomoc w kuchni? Skoro Światowy Dzień Makaronu wypada w tym roku w weekend, to doskonała okazja do zaproszenia do pomocy w gotowaniu wszystkich domowników.

Dania z makaronu są zazwyczaj proste w przygotowaniu, więc zamiast na precyzyjnym analizowaniu przepisu, można skupić się na dobrej zabawie. Kto powiedział, że w trakcie wspólnego gotowania nie wypada udawać szefów kuchni i nagrać własnego kulinarnego show smartfonem? Albo nie tworzyć na talerzu estetycznych i smakowitych kompozycji z kolorowych składników, udając fotografów kulinarnych? Kolory warzyw, makaronu i przypraw tworzą piękne kontrasty – będą aż prosić się o pamiątkowe zdjęcia! Puśćmy tego dnia wodze fantazji. Kto wie, może oprócz pasji do gotowania, zrodzi się też nowa?

Mamy także propozycję prostą i przyjemną, jak nasze przepisy. Wystarczy zaprosić domowników najpierw do kuchni, a po obiedzie na wspólny relaks. Czas po posiłku można wykorzystać  na   odpoczynek na przykład przy ulubionej planszówce. Wspólna zabawa będzie w tym dniu smakować znacznie lepiej!

Pewnie powyższy artykuł zdążył już rozbudzić apetyt, dlatego zapraszamy do gotowania. Świętujcie z nami 25 października!

Spaghetti z kurczakiem, brokułami i pomidorkami koktajlowymi

  • Liczba porcji: 2
  • Czas przygotowania: 25 minut

Składniki:

  • 200 g makaronu Lubella Spaghetti
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 200 g brokułu
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • świeża bazylia
  • łyżka oleju rzepakowego
  • łyżka oleju rzepakowego

Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Pierś z kurczaka natrzyj olejem i zgrilluj na rozgrzanej patelni.
  3. Następnie pokrój go w kostkę, a na tej samej patelni podsmaż pomidorki.
  4. Brokuł podziel na mniejsze kawałki i ugotuj.
  5. Całość dopraw posiekaną bazylią, solą i pieprzem.
  6. Wymieszaj z ugotowanym makaronem.

Makaron z cukinią i grillowanym serem

  • Liczba porcji: 2
  • Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • 200 g makaronu Lubella Kokardki
  • połowa cukinii
  • połowa cukinii

Sos pesto:

  • 100 g parmezanu lub innego twardego sera
  • szczypta pieprzu
  • garść orzechów (włoskich, pinii lub nerkowca)
  • 1 ząbek czosnku
  • pół słoika suszonych pomidorów w oleju (razem z olejem)

Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Cukinię pokrój w szerokie plastry skrobaczką do warzyw i sparz w wodzie z gotowania makaronu.
  3. Ser pokrój w plastry, nasmaruj oliwą i grilluj z obu stron na złoty kolor.
  4. Składniki na pesto zblenduj na jednolitą masę. W razie potrzeby, dodaj więcej oleju z pomidorów.
  5. Pesto wymieszaj ze świeżo ugotowanym makaronem, serwuj z warzywami i serem.

Fot. Lubella
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat