Każdy z nas ma sprawdzone, ulubione przepisy na zupy, a pora roku sprzyja kulinarnym eksperymentom. Delikatne wywary są nie tylko lekkostrawne. Warzywa, których użyjemy do ich przygotowania dostarczą nam także cennych witamin i soli mineralnych.
Orzeźwiające gazpacho
Składniki:
Sposób przygotowania:
Myjemy warzywa. Ogórka i pomidory obieramy ze skóry (w tym celu najlepiej pomidory sparzyć gorącą wodą). Kroimy je na mniejsze kawałki. Pieczywo namaczamy w wodzie. Umieszczamy pokrojone warzywa i odsączony chleb w blenderze, dodajemy czosnek, oliwę, sok z cytryny i blendujemy. Doprawiamy do smaku przyprawą Vegeta Natur w płynie. Możemy dodać także poszatkowaną natkę pietruszki, koperku lub kolendry. Całość chłodzimy min. 2 godziny w lodówce. Otrzymany chłodnik podajemy schłodzony.
Fot. Vegeta
Informacja prasowa