Spożywanie jabłek niesie wiele korzyści dla naszego zdrowia. Owoce te mają mało kalorii, ale dużo rozpuszczalnego błonnika zwanego pektyną, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Są także bogate w witaminę C, potas, fosfor oraz bor, który wspomaga poprawę pamięci i zdolność koncentracji, a także wzmacnia kości. Najwięcej składników odżywczych znajduje się pod skórką jabłek i w samej skórce, dlatego zaleca się zjadać je nieobrane. To właśnie w skórce znajduje się bowiem najwięcej cennych flawonoidów – aż pięć razy więcej niż w miąższu jabłek.
Jabłka chronią przed zawałem, poprawiają pracę jelit i przyspieszają metabolizm. Owoce te mają również właściwości moczopędne, przez co zmniejszają obrzęki nóg. Jedzenie jabłek dobrze wpływa na pracę wątroby, mięśni i układu nerwowego.
Piątnica inspiruje – przepisy z jabłkami na słodko i wytrawnie!
Jabłka smakują wyśmienicie na surowo, są też doskonałym składnikiem, który urozmaici naszą codzienną dietę. Świetnie podkreślają smak owsianki przygotowanej na Mleku Wiejskim z Piątnicy, są idealnym dodatkiem do placuszków na bazie jogurtów naturalnych czy skyrów, wspaniale komponują się z Serkiem Twój Smak, tworząc pyszne pasty do kanapek. Sięgnij po sprawdzone przepisy kucharzy z Piątnicy i przygotuj szybkie dania z naszym polskim superfood!
Racuszki z jabłkami na bazie Jogurtu Skyr z Piątnicy
Składniki:
Wykonanie:
Pasta z ciecierzycą i jabłkiem
Składniki:
Wykonanie:
Smacznego!
Fot. OSM Piątnica
Informacja prasowa