Przepis na jajka faszerowane grzybami shiitake:
Składniki:
- 200 g Grzybów shiitake w zalewie House of Asia pokrojonych w drobną kostkę
- 1 łyżeczka Pasty z imbiru, czosnku i chili House of Asia
- 4 łyżki Panierki panko House of Asia
- 4 jajka na twardo i 1 surowe
- 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- Sól i pieprz czarny do smaku
- Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Ugotowane jajka przekrój na pół przy użyciu ostrego noża. Następnie wydrąż połówki jajek ze skorupki, tak aby jej nie zniszczyć. Środek pokrój w kostkę.
- Grzyby z cebulą i pastą podsmaż na oleju przez 5-6 minut. Potem przełóż do miski, wystudź i dodaj pokrojone wcześniej jajka, całość wymieszaj ze szczypiorkiem, dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Do skorupek nałóż farsz, a następnie obtocz w rozmąconym jajku wymieszanym z panko i usmaż na rumiany kolor.
TIP: Jajka przygotuj dzień wcześniej i włóż do lodówki, smaż przed podaniem.
Przepis na pastę jajeczną z awokado i grzybami
Składniki:
- 4 łyżki Grzybów słomkowych House of Asia pokrojonych w drobną kostkę
- 1 łyżeczka Pasty z czosnku House of Asia lub 2 starte ząbki czosnku
- 1 bagietka francuska
- 4 jajka na twardo pokrojone w grubą kostkę
- 1 czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę
- 2 awokado odmiany Hass pokrojone w kostkę
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki pokrojonego drobno szczypiorku
- 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
- Sól, pieprz czarny do smaku
- 1 łyżeczka oliwy
- Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Na oleju podsmaż grzyby, czerwoną cebulę i pastę z czosnku, a następnie całość przełóż do miski.
- Do grzybów dodaj awokado skropione sokiem z cytryny, jajko, szczypiorek, majonez, sól, pieprz i całość wymieszaj.
- Bagietkę pokrój na około 10 cm części, a następnie wzdłuż na pół. Skrop oliwą i podpiecz na suchej patelni, aż zrobi się chrupiąca i brązowa.
- Na rumiane grzanki nałóż pastę jajeczną
Co istotne, według American Heart Association jajka są korzystne dla zdrowia i mogą zmniejszyć ryzyko wielu chorób. Choć rekomendowane ilości dotyczące spożycia jaj zależą od aktualnego stanu zdrowia to składniki odżywcze, które zawierają, mogą poprawić kondycję organizmu oraz uzupełnić braki w niezbędnych składnikach diety.1
1 http://www.pttz.org/zyw/wyd/czas/2013,%205(90)/03_Kijowski.pdf
Fot. Materiały prasowe
Informacja prasowa