Jak smakowicie radzić sobie z upałami?

Najlepsze przepisy na lato zdradza uczestnik Masterchefa!
Lato to nie tylko czas obfitości świeżych warzyw i owoców, ale też okres, w którym unikamy spędzania czasu w kuchni na gotowaniu czy pieczeniu potraw. Jak zatem radzić sobie z upałami, nie rezygnując z pysznych i zdrowych dań? Warto postawić na lekkie przepisy z menu na upały, które przygotował Mateusz Krojenka, uczestnik programu Masterchef. Niezbędne do ich przygotowania produkty można znaleźć w atrakcyjnych cenach w sklepach sieci POLOmarket.

Gdy temperatura na zewnątrz wzrasta, szukamy prostych przepisów na posiłki, które będą sycące, szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie wykorzystają pełnię smaku sezonowych warzyw i owoców. Właśnie takie propozycje znalazły się w letnim, całodniowym jadłospisie przygotowanym przez Mateusza Krojenkę, uczestnika programu kulinarnego Masterchef i eksperta sieci POLOmarket. Gotowi na kulinarne inspiracje? Czas rozkoszować się letnimi smakami w najlepszym wydaniu!

Śniadanie – smoothie bowl
Smoothie bowl to pyszny sposób na rozpoczęcie dnia, który nie tylko orzeźwia, ale także dostarcza niezbędnych składników odżywczych. Gęsty, owocowy koktajl podany w miseczce z dodatkami, takimi jak owoce, nasiona czy płatki, nie tylko zaspokoi głód, ale także doda energii na cały poranek.

Składniki

  • 1 banan
  • 1 szklanka owoców – świeżych lub mrożonych (np. maliny, jagody)
  • 1/2 szklanki mleka lub napoju roślinnego
  • 1 łyżka płatków owsianych Marysia
  • 1 łyżka nasion chia
  • granola, wiórki kokosowe lub orzechy do posypania

Sposób przygotowania: W blenderze zmiksuj banana, owoce, mleko, płatki owsiane i nasiona chia na gładką masę. Przelej do miseczki i udekoruj dodatkami wedle uznania – na przykład plasterkami brzoskwini, muesli, płatkami kokosa i orzechami.

Lunch – wrapy z hummusem i warzywami
Wrapy z hummusem i świeżymi warzywami to idealny wybór na lunch do pracy podczas letnich dni, ale też świetna przekąska na piknik czy wakacyjną podróż – nie trzeba ich podgrzewać ani używać sztućców do jedzenia. Pyszne, szybkie w przygotowaniu, pełne witamin – letnie danie doskonałe!

Składniki

  • tortille pełnoziarniste
  • hummus
  • kilka listków sałaty warzywa pokrojone w słupki – marchewka, papryka, ogórek z Zaczarowanego Ogrodu
  • 1/2 czerwonej cebuli, pokrojona w piórka
  • ser typu feta pokrojony w kostkę
  • awokado pokrojone w plastry

Sposób przygotowania: Zacznij od obrania warzyw i pokrojenia wszystkich składników. Następnie na środku tortilli rozsmaruj grubą warstwę hummusu, ułóż na niej liść sałaty, pokrojone warzywa, awokado i kilka kawałków sera feta. Posól i dopieprz do smaku. Pozostaje tylko zwinięcie wrapa – najpierw zagnij boki do środka, po czym zacznij zawijać go od jednego długiego boku, delikatnie dociskając, tak aby wszystkie składniki zostały w środku.

Obiad – ogórkowy chłodnik
Chłodnik to najlepsza zupa na lato – doskonale gasi pragnienie i orzeźwia w upalne dni. Najpopularniejszy jest ten litewski na bazie botwinki, ale czasem warto porzucić klasykę i przygotować zupę na zimno w innym wydaniu – chociażby z ogórków.

Składniki

  • 4 ogórki gruntowe
  • 500 ml kefiru lub jogurtu naturalnego Mleczna Polana
  • 1 szklanka wody gazowanej (opcjonalnie)
  • 1 duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 1 pęczek koperku, posiekany
  • 1 pęczek szczypiorku, posiekany
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania: Dokładnie umyj ogórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W dużej misce wymieszaj kefir lub jogurt z wodą gazowaną (jeśli używasz), sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pokrojoną cebulą. Dodaj starte ogórki oraz posiekany koperek i szczypiorek. Dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku. Chłodnik odstaw do lodówki na minimum godzinę, żeby wszystkie aromaty się połączyły. Podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem lub grzankami z chleba.

Deser – lodowa fantazja
W upalne dni nic nie smakuje tak dobrze jak lody. W wersji ekspresowej jako deser sprawdzą się te na patyku, wyjęte prosto z zamrażalnika. Niewiele więcej czasu zajmie jednak podanie lodów w pucharkach z bitą śmietaną i owocami.

Składniki

  • lody śmietankowo-truskawkowe Amore Gusto
  • ulubione owoce – np. borówki, truskawki, maliny
  • śmietanka 30% lub 36%

Sposób przygotowania: Ubij śmietankę na sztywno, umyj i osusz owoce, a następnie pokrój na mniejsze kawałki i ułóż na dnie miseczki bądź pucharka. Na owoce nałóż porcję lodów i przykryj je bitą śmietaną. Ozdób całość kawałkami owoców, możesz też posypać deser z wierzchu wiórkami kokosowymi bądź płatkami migdałów.

Kolacja – lekka sałatka
Wieczorem, po upalnym dniu, łatwo ze zmęczenia zrezygnować z przygotowania kolacji. Nie warto jednak omijać posiłku – szczególnie gdy można w kilka chwil stworzyć pyszne danie, takie jak sałatka z szynką parmeńską, której słoność przełamuje łagodność mozzarelli i słodko-kwaśna nuta brzoskwini. Palce lizać!

Składniki

  • mieszanka sałat (np. rukola, szpinak)
  • szynka parmeńska w plastrach
  • 1-2 brzoskwinie, pokrojone w cienkie plasterki
  • mozzarella w kulkach lub pokrojona w dużą kostkę
  • orzechy włoskie Bacalis
  • dressing na bazie oliwy z oliwek, octu balsamicznego, soli i pieprzu

Sposób przygotowania: Przełóż mieszankę sałat do miski, porwij plastry szynki na mniejsze kawałki i dołóż do zieleniny razem z mozzarellą i plasterkami brzoskwini. Wymieszaj składniki, posyp sałatkę orzechami włoskimi, które możesz wcześniej podprażyć na suchej patelni, żeby wzbogacić smak, i skrop całość balsamicznym dressingiem.

Menu na upały zapewni pełnię smaku i świeżości w gorące letnie dni. Każdą z potraw można łatwo dostosować do swoich preferencji wymieniając składniki lub eksperymentując z dodatkami, a samo przygotowanie wszystkich dań nie zajmie łącznie więcej niż godzinę!

Fot. POLOmarket
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat