Przepis na sałatkę z jackfruitem
Składniki:
- 200 g Jackfruita zielonego szarpanego QF
- 100 g Sosu z grzybów shiitake House of Asia
- 1 łyżka Musztardy starofrancuskiej Dijon Maille
- 10 małych ziemniaków
- 2 łodygi posiekanego selera naciowego
- 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 100 g jogurtu greckiego
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 2 łyżki posiekanej dymki
- Sól i pieprz do smaku
- Olej do smażenia
Przygotowanie
- Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, wystudź i pokrój w plasterki, a następnie podsmaż na rumiany kolor i przełóż do miski.
- W drugiej misce wymieszaj jogurt, majonez i musztardę.
- Na patelnię wlej olej i podsmaż kilka minut szarpanego jackfruita, dodaj sos z grzybów shiitake, cebulę i smaż kolejne kilka minut, pod koniec dodaj do smaku sól oraz pieprz. Przełóż do miski z ziemniakami, dodaj seler naciowy, kolendrę i dymkę.
- Jajka obierz i pokrój na ćwiartki, dodaj do sałatki i całość wymieszaj.
Święta bez mięsa mogą być tak samo pyszne i zdrowe, a dodatek typowych dla kuchni azjatyckiej składników ożywi tradycyjnie menu i na pewno zaskoczy Waszych gości. Zachęcamy Was zatem do testowania nowych smaków i łączenia ich z dotychczas Wam znanymi - nie tylko od święta, ale i na co dzień.
Fot. Materiały prasowe
Informacja prasowa