Jesienne kalmary na grillowanych liściach cykorii

Panierowane krążki kałamarnicy MarNatura od PESCA NORD
Owoce morza coraz częściej pojawiają się na naszych stołach, jako aromatyczne, delikatne i zdrowe przekąski. Jednym z najpopularniejszych wyborów są kalmary. Zazwyczaj kojarzą nam się z wakacyjnymi posiłkami, które spotkamy w nadmorskich kurortach. Jednak, kalmary doskonale odnajdą się także w innych wydaniach. Jak je przygotować? To nic prostszego – podstawę naszego dania stanowią panierowane krążki kałamarnicy MarNatura od PESCA NORD.

Posiłki oparte na owocach morza to doskonałe urozmaicenie naszej codziennej diety. Kalmary to bogate źródło witamin oraz pełnowartościowego białka. Owoce morza dostarczają zdrowych tłuszczy, które są doskonałym źródłem energii oraz mogą pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi. Jest to świadoma i niskokaloryczna dieta, która sprawdzi się również u osób z nadwagą lub zbyt wysokim cholesterolem. Dlatego panierowane krążki kałamarnicy są zdrowszą alternatywę mięsnych przysmaków, a podane z aromatycznymi dodatkami z pewnością zachwycą nasze kubki smakowe.

Cykoria i kalmary – doskonałe połączenie na jesień!
Cykoria to warzywo, które ze względu na swoje przystosowanie najczęściej hodowane jest w chłodniejszym klimacie, a okres jego zbiorów zazwyczaj przypada na jesień i wczesną zimę. Z tego też względu, w wielu rejonach uważana jest za roślinę jesienną. Charakterystyczny, lekko gorzkawy smak cykorii doskonale wpasowuje się w sezonowe potrawy. W połączeniu z delikatnymi kalmarami cykoria tworzy danie o interesującym, lecz wyważonym smaku, które doskonale podkreśla indywidualne atuty obydwóch składników.

Aby zaskoczyć naszych domowników wyjątkową i zdrową potrawą, możemy podać panierowane krążki kałamarnicy z grillowanymi liśćmi cykorii. Miękka konsystencja kalmarów, otoczona aromatyczną panierką znakomicie sprawdzi się w towarzystwie chrupiącego warzywa. To znakomite połączenie z pewnością oczaruje nasze podniebienia. Jak zatem przygotować tego typu danie? Co jeszcze warto do niego dodać?

Panierowane krążki kałamarnicy na grillowanych liściach cykorii

Składniki:

  • 1 opakowanie panierowanych krążków kałamarnicy MarNatura PESCA NORD
  • 4-5 średnich cykorii
  • 30dkg pomidorków daktylowych
  • 2 ząbki czosnku
  • słodki sos chili
  • oliwa z oliwek
  • sok z połówki cytryny
  • nieco soli

Przygotowanie:

  1. Cykorię myjemy, osuszamy, dzielimy na pojedyncze liście, solimy i skrapiamy oliwą. Wrzucamy na patelnię grillową lub do piekarnika pod rozgrzany grill. Pieczemy, obracając co najmniej raz, aż cykoria zrobi się delikatnie brązowa. Następnie wyjmujemy zgrillowane liście i zostawiamy do całkowitego schłodzenia
  2. Przygotowujemy panierowane krążki kałamarnicy MarNatura od PESCA NORD w piekarniku
  3. Myjemy pomidorki, przekrawamy na połówki. Czosnek siekamy drobno.
  4. Robimy dressing - sok z cytryny mieszamy z oliwą, czosnkiem i słodkim sosem chili.
  5. Układamy na talerzu - zgrillowaną cykorię, pomidorki, kalmary w cieście. Polewamy dressingiem. Dekorujemy plasterkami cytryny na brzegu talerza z sałatką.

Regularne spożywanie owoców morza korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Bogate w witaminy, zdrowe tłuszcze oraz pełnowartościowe białka nie obciążają wątroby, mogą także wspomóc właściwą pracę serca. Jako naturalny afrodyzjak, kalmary doskonale wpływają również na kondycję fizyczną. Panierowane krążki kałamarnicy MarNatura od PESCA NORD to znakomite rozwiązanie na jesienne obiady lub imprezowe przekąski, łącząc zdrowe kalorie z wyjątkowym, delikatnym i zachwycającym smakiem.

Fot. Pesca Nord
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat