Kanapkowe wariacje z jajkiem

Kilka przepisów na smaczne kanapki.
Może być ozdobą garden party albo karnawałowego przyjęcia. Spotkamy ją w uczniowskim plecaku i w wykwintnej restauracji. Cóż to za przekąska? Oczywiście: kanapka. Podrzucamy wam dzisiaj kilka pomysłów na kanapki z jajkiem, które zjecie ze smakiem, ale najpierw nie będziecie mogli oderwać od nich wzroku!

Kanapka to prosta przekąska na ciepło lub zimno, towarzysząca nam codziennie. Wystarczy pieczywo i dodatki. Sztuka tkwi we właściwym dobraniu proporcji. W rękach umiejętnego kulinarnego twórcy kanapka stanie się smaczna i pożywna, a jednocześnie atrakcyjna wizualnie. Klasycznym produktem często pojawiającym się na kanapkach jest jajko.

- To idealny kanapkowy dodatek – mówi Tomasz Jokiel z Ferm Drobiu Jokiel. – Dlaczego? Ponieważ w jakiejkolwiek formie się tam pojawi zawsze wzbogaca przekąskę o korzystne dla naszego zdrowia składniki. Dlatego zachęcam do eksperymentowania, próbowania różnych konfiguracji i sposobów podania.

Tartynki z jajkiem, szynką i ogórkiem
Tartynka to dawne określenie niewielkiej kanapki z bułki lub chleba i wyszukanymi dodatkami. Podawano takie podczas uroczystych przyjęć, balów i rautów, szczególnie w okresie dwudziestolecia międzywojennego. W naszej wersji proponujemy klasyczne połączenie szynki, zielonego ogórka i gotowanego jajka. Taka kanapka jest jednocześnie pożywna i doskonale wygląda na stole.

Przepis: pieczywo kroimy na mniejsze kawałki i cienko smarujemy masłem, przygotowujemy kilka plastrów wysokogatunkowej szynki, ogórka myjemy i kroimy na cienkie plasterki, ugotowane jajka kroimy w ten sam sposób odkładając plastry bez żółtka. Składniki układamy na pieczywie, doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec posypujemy szczypiorkiem lub zieloną pietruszką.

Kanapka z jajecznicą i pomidorami
Jajecznicę zwykle jemy z talerza, ale to nie jedyna możliwość. Równie dobrze smakuje nałożona na pieczywo. Taką „jajecznicową” kanapkę można jeść z dodatkiem pomidora, ale jest doskonała także wzbogacona kawałkiem wędzonego łososia i posypana rukolą lub bazylią.

Przepis: ciemne pieczywo (może być tostowane) smarujemy cienko masłem albo skrapiamy oliwą, jajecznicę dla wzbogacenia smaku smażymy na cebuli przyprawiając solą i pieprzem, nakładamy grubą warstwę na pieczywo, przystrajamy ćwiartkami pomidorków koktajlowych, posypujemy zieloną pietruszką lub szczypiorkiem.

Kanapka z jajecznicą i pomidorami

Kanapka z pastą awokado i jajkiem sadzonym
Jajko na kanapce może też pojawić się w formie jajka sadzonego. Warto jednak pamiętać, że korzystniej niż na tłuszczu jest smażyć dietetycznie – na wodzie (także na mineralnej). To zdrowsze. Jak to zrobić? Podobnie jak w przypadku oleju czy masła. Na suchą patelnię wlewamy niewielką ilość wody (ok. 1,5 cm), a gdy się zagotuje wbijamy jajko i zmniejszamy ogień. Czekamy ok. 2 minuty, aż białko się zetnie i przyprawiamy. Przed położeniem na kanapce wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy z nadmiaru wody.

Przepis: Pieczywo skrapiamy oliwą (możemy je podpiec w tosterze). Awokado przekrajamy, usuwamy pestkę, wydrążamy miąższ, rozgniatamy go i smarujemy kromki. Skrapiamy kilkoma kroplami soku z cytryny. Na wierzchu kładziemy jajko. Posypujemy nasionami czarnuszki i dekorujemy świeżą bazylią.

Kanapka z pastą awokado i jajkiem sadzonym

Fot. Fermy Drobiu Jokiel
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat