Karnawał smaków

Kulinarne inspiracje Sokołowa - przepisy kulinarne.
Najprostszy przepis na idealny karnawałowy wieczór? Grono przyjaciół, niezobowiązująca atmosfera i oczywiście pyszne przekąski, które podkreślą smak tych wyjątkowych chwil. Najlepiej sprawdzą się proste w przygotowaniu, a przy tym pomysłowe i efektowne dania, po które można wygodnie sięgnąć w trakcie zabawy. Kluczem do sukcesu są jakościowe produkty i ciekawe, kulinarne inspiracje – a tu z pomocą przychodzi Sokołów!

Sałatki, koreczki, tartinki, tortille, mini pizze, zapiekanki i bruschetty – to ulubione klasyki i kulinarne hity każdej imprezy. Choć nie wymagają dużego nakładu czasu i pracy, to mogą zaskoczyć ciekawymi połączeniami smaków. Do ich przygotowania idealnie sprawdzą się produkty Sokołów. To gwarancja nie tylko wyśmienitego smaku, ale także wysokiej jakości i uniwersalności kulinarnego zastosowania. Oto pomysły na proste, a jednocześnie wyjątkowe karnawałowe dania, które zachwycą gości.

Imprezowa paczka

  • Czas przygotowywania: 20 min
  • Liczba porcji: 4 porcje

Składniki:

  • 1 opakowanie Szynki Basiuni Sokołów
  • 2 łyżki serka śmietankowego puszystego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 garść rukoli
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 nieduże jabłko (sok z cytryny)
  • 1 por
  • 1 garść orzechów włoskich
  • sól, płatki chili

Przygotowanie:
Serek śmietankowy mieszamy z majonezem, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji. Całość doprawiamy solą i mielonymi płatkami chili. Orzechy siekamy na mniejsze kawałki. Ogórki osuszamy, a następnie kroimy w niezbyt dużą kostkę. Jabłko wraz ze skórką kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny.

Odcinamy zieloną część od pora, a następnie delikatnie nacinamy wzdłuż nożykiem zdejmując pierwszą warstwę. W ten sposób uzyskujemy prostokątny kawałek białej części, z którego wycinamy 4 podłużne paseczki. Resztę nawijamy na pozostałego pora, przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy na cienkie półplasterki.

W misce łączymy ogórki, jabłko, pora i orzeszki. Na desce kładziemy pionowo paseczek pora, na nim układamy szynkę (dłuższym bokiem wzdłuż pora). Plasterek szynki pokrywamy przygotowanym sosem, a następnie na środku (przez całą długość krótszego boku plastra) układamy 2 łyżki połączonych w misce składników oraz garstkę rukoli. W dość ścisły rulon zwijamy wystające końcówki szynki, a na koniec obwiązujemy całość paseczkiem pora (końcówki możemy przyciąć nożyczkami). Czynność powtarzamy czterokrotnie.

Wystrzałowe gruszki

Wystrzałowe gruszki przepis kulinarny

  • Czas przygotowywania: 20 min
  • Czas pieczenia: 15-20 min
  • Liczba porcji: 3 porcje

Składniki:

  • 1 garść liści szpinaku
  • 6 plastrów Boczku Surowego Wędzonego Sokołów
  • 3 niezbyt twarde gruszki
  • 60 g sera z niebieską pleśnią
  • 1 garść winogron rodzynkowych
  • 1/2 owocu granatu
  • 1 łyżka prażonych orzechów laskowych
  • Składniki na dressing:
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól himalajska, świeżo mielony pieprz kolorowy

Przygotowanie:
Oliwę łączymy z octem balsamicznym solą i pieprzem. Ser kroimy w kostkę. Gruszki przekrawamy (ścinając wierzch z ogonkiem na wysokości około 2/3), a następnie z dolnej części (przy pomocy wykrawacza lub zwykłej łyżki) wydrążamy gniazda nasienne wraz z większą częścią miąższu. Każdy spód owijamy dwoma plasterkami boczku i ustawiamy wraz z kapeluszami w naczyniu do zapiekania wyłożonym papierem do pieczenia lub posmarowanym tłuszczem.

Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół) przez około 15-20 minut, aż boczek zacznie się rumienić, a gruszki zmiękną. Jeśli gruszki były bardzo soczyste to po lekkim przestygnięciu usuwamy ręcznikiem papierowym sok, który może się zgromadzić wewnątrz owoców.

Z owocu granatu wyłuskujemy ziarenka. Winogrona przekrawamy na połówki. Orzechy siekamy na mniejsze kawałki.

W misce łączymy szpinak, winogrona, granaty i połowę posiekanych orzechów z przygotowanym dressingiem. Tak przygotowaną sałatką napełniamy miseczki z gruszki, ustawiamy na talerzyku posypujemy pozostałymi orzechami i podajemy wraz z pieczonym kapeluszem.

Tortille z szyneczką drobiową Sokoliki, szczypiorkowym serkiem i ogórkiem

Tortille z szyneczką drobiową

Składniki:

  • 1 opakowanie szyneczki drobiowej Sokoliki
  • 3 tortille
  • 1 opakowanie serka kremowego naturalnego
  • 1 długi ogórek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pęczek szczypiorku lub innych ulubionych ziół
  • (natka pietruszki, kolendra, koperek)

Przygotowanie:
Serek wymieszaj z posiekanymi ziołami. Ogórki i paprykę pokrój w słupki. Tortille posmaruj serkiem, rozłóż plasterki szynki, słupki ogórka i papryki. Zwiń tortille w rulony i pokrój w ukośne plastry.

Karnawał z Sokołowem
W asortymencie Sokołowa znaleźć można wiele produktów, które warto wykorzystać w karnawałowym menu.

  • Boczek surowy wędzony Sokołów – powstaje z wysokiej jakości mięsa. Z jego idealnie cienkich plastrów można łatwo przygotować pyszne, chrupiące chipsy. Doskonale komponuje się z warzywami, owocami czy serami w kolorowych, różnorodnych sałatkach. Można też go użyć jako dodatku do wytrawnych muffinek czy bruschetty. Cena: 7,99 zł/op. 100 g
  • Szynka Basiuni Sokołów – drobiowa lub wieprzowa, zawsze tak samo delikatna, soczysta i aromatyczna. Dostępna w charakterystycznych, dużych plastrach – idealnych do przygotowania wykwintnych roladek, które znakomicie prezentują się na karnawałowym stole z przekąskami. Cena: 8,99 zł/op. 140 g
  • Polędwica łososiowa z linii Excellent Line Sokołów – specjalnie selekcjonowany surowiec i staranność procesu technologicznego gwarantują jej najwyższą jakość i wyśmienity smak. Delikatne mięso jest lekko różowe i zachwyca miękką konsystencją. To sprawdzony dodatek do deski wędlin czy eleganckich tartinek. Cena: 7,99 zł/op. 90 g
  • Wędzonka krotoszyńska z linii Excellent Line Sokołów – wygląd, smak i aromat tej wędliny docenią nawet najbardziej wymagający koneserzy. To delikatna wędzonka surowa, otrzymana z polędwicy wieprzowej i boczku. Oferowana w cienkich plastrach, które doskonale będą prezentować się na desce wędlin. Cena: 7,99 zł/ op. 90 g
  • Szyneczka Sokoliki – drobiowa lub wieprzowa, dedykowana najmłodszym konsumentom. To produkty o wysokiej zawartości mięsa i czystym składzie, bez sztucznych konserwantów. Mają delikatny smak, odpowiadający gustom dzieci. To idealna propozycja na kinderparty. Szyneczki można użyć między innymi do kanapeczek, domowej mini pizzy czy zapiekanek.Cena: 6,99 zł/op. 100 g

Fot. Sokołów S.A.
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat