Sałatki, koreczki, tartinki, tortille, mini pizze, zapiekanki i bruschetty – to ulubione klasyki i kulinarne hity każdej imprezy. Choć nie wymagają dużego nakładu czasu i pracy, to mogą zaskoczyć ciekawymi połączeniami smaków. Do ich przygotowania idealnie sprawdzą się produkty Sokołów. To gwarancja nie tylko wyśmienitego smaku, ale także wysokiej jakości i uniwersalności kulinarnego zastosowania. Oto pomysły na proste, a jednocześnie wyjątkowe karnawałowe dania, które zachwycą gości.
Imprezowa paczka
Składniki:
Przygotowanie:
Serek śmietankowy mieszamy z majonezem, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji. Całość doprawiamy solą i mielonymi płatkami chili. Orzechy siekamy na mniejsze kawałki. Ogórki osuszamy, a następnie kroimy w niezbyt dużą kostkę. Jabłko wraz ze skórką kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny.
Odcinamy zieloną część od pora, a następnie delikatnie nacinamy wzdłuż nożykiem zdejmując pierwszą warstwę. W ten sposób uzyskujemy prostokątny kawałek białej części, z którego wycinamy 4 podłużne paseczki. Resztę nawijamy na pozostałego pora, przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy na cienkie półplasterki.
W misce łączymy ogórki, jabłko, pora i orzeszki. Na desce kładziemy pionowo paseczek pora, na nim układamy szynkę (dłuższym bokiem wzdłuż pora). Plasterek szynki pokrywamy przygotowanym sosem, a następnie na środku (przez całą długość krótszego boku plastra) układamy 2 łyżki połączonych w misce składników oraz garstkę rukoli. W dość ścisły rulon zwijamy wystające końcówki szynki, a na koniec obwiązujemy całość paseczkiem pora (końcówki możemy przyciąć nożyczkami). Czynność powtarzamy czterokrotnie.
Wystrzałowe gruszki
Składniki:
Przygotowanie:
Oliwę łączymy z octem balsamicznym solą i pieprzem. Ser kroimy w kostkę. Gruszki przekrawamy (ścinając wierzch z ogonkiem na wysokości około 2/3), a następnie z dolnej części (przy pomocy wykrawacza lub zwykłej łyżki) wydrążamy gniazda nasienne wraz z większą częścią miąższu. Każdy spód owijamy dwoma plasterkami boczku i ustawiamy wraz z kapeluszami w naczyniu do zapiekania wyłożonym papierem do pieczenia lub posmarowanym tłuszczem.
Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół) przez około 15-20 minut, aż boczek zacznie się rumienić, a gruszki zmiękną. Jeśli gruszki były bardzo soczyste to po lekkim przestygnięciu usuwamy ręcznikiem papierowym sok, który może się zgromadzić wewnątrz owoców.
Z owocu granatu wyłuskujemy ziarenka. Winogrona przekrawamy na połówki. Orzechy siekamy na mniejsze kawałki.
W misce łączymy szpinak, winogrona, granaty i połowę posiekanych orzechów z przygotowanym dressingiem. Tak przygotowaną sałatką napełniamy miseczki z gruszki, ustawiamy na talerzyku posypujemy pozostałymi orzechami i podajemy wraz z pieczonym kapeluszem.
Tortille z szyneczką drobiową Sokoliki, szczypiorkowym serkiem i ogórkiem
Składniki:
Przygotowanie:
Serek wymieszaj z posiekanymi ziołami. Ogórki i paprykę pokrój w słupki. Tortille posmaruj serkiem, rozłóż plasterki szynki, słupki ogórka i papryki. Zwiń tortille w rulony i pokrój w ukośne plastry.
Karnawał z Sokołowem
W asortymencie Sokołowa znaleźć można wiele produktów, które warto wykorzystać w karnawałowym menu.
Fot. Sokołów S.A.
Informacja prasowa