Klasyka gatunku
Ziemniaki, ach ziemniaki! Czymże byłaby kuchnia polska bez Was? No właśnie – podobnie, jak i w innych tradycyjnych potrawach, tak i na grillu nie powinniśmy zapomnieć o tym smakowitym dodatku.
W towarzystwie czosnku oraz mieszanki przypraw – ziemniaki odnajdą się doskonale. Będzie pysznie!
Pieczone ziemniaki po szwedzku
Składniki:
- 1 kg ziemniaków do pieczenia
- 200 g Delmy Maślany smak 80% tłuszczu
- 2-3 ząbki czosnku
- ostry żółty ser
przyprawy:
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki soli
- szczypta ostrej papryki
Przygotowanie:
- Wszystkie przyprawy utrzyj w moździerzu. Ziemniaki umyj, następnie ponacinaj bardzo gęsto (uważając, by całych ziemniaków nie przekroić na osobne części) i posyp przyprawami tak, by zioła dostały się do środka nacięć.
- Połowę Delmy Maślany smak 80% tłuszczu roztop w rondelku razem z obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Ziemniaki ułóż na folii aluminiowej, polej przygotowanym wcześniej tłuszczem z czosnkiem i zawiń dokładnie w folię.
- Piecz na grillu (lub w piekarniku) około godziny, często obracając.
- Przed podaniem rozwiń folię, połóż na każdym ziemniaku pozostałą Delmę Maślany smak 80% tłuszczu i posyp tartym serem, który powinien się pod wpływem wysokiej temperatury nieco rozpuścić.
Gotowe!
Fot. Delma
Informacja prasowa