Kolorowe risotto z kurczakiem

Danie jednogarnkowe - przepis kulinarny.
Pyszne risotto idealnym pomysłem na jesienne dni.

Kolorowe risotto z kurczakiem

  • Czas przygotowania: 30 minut
  • Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 200 g filetów z piersi kurczaka
  • 400 g gotowej mieszanki, np. z papryką lub cukinią
  • 1 Bulionetka Drobiowa Knorr
  • Przyprawa do Kurczaka Knorr
  • 1 biała cebula
  • 200 g ryżu arborio
  • Zioła prowansalskie
  • 3 łyżki startego, żółtego sera
  • 4 łyżki śmietany
  • 1 łyżka oliwy
  • 20 g masła
  • 550 ml wody

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę kroimy na drobną kostkę, a następnie podsmażamy ją w szerokim rondlu przez 1 minutę na rozgrzanej oliwie, razem z surowym ryżem.
  2. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy przyprawę Knorr i smażymy na patelni.
  3. Do podsmażonego ryżu dodajemy 300 mililitrów wody oraz jedną bulionetkę Knorr. Całość dusimy przez ok. 12 minut.
  4. Następnie mieszamy warzywa, kurczaka, zioła prowansalskie oraz 250 mililitrów wody i całość dusimy przez kolejne 6 minut.
  5. Pod koniec dodajemy starty żółty ser, śmietanę oraz masło. Energicznie mieszamy, zdejmujemy z ognia, pozostawiając danie w rondlu przez kilka minut, po czym podajemy od razu.

Fot. Knorr
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat