Kolorowe risotto z kurczakiem
Pyszne risotto idealnym pomysłem na jesienne dni.
Kolorowe risotto z kurczakiem
- Czas przygotowania: 30 minut
- Liczba porcji: 4
Składniki:
- 200 g filetów z piersi kurczaka
- 400 g gotowej mieszanki, np. z papryką lub cukinią
- 1 Bulionetka Drobiowa Knorr
- Przyprawa do Kurczaka Knorr
- 1 biała cebula
- 200 g ryżu arborio
- Zioła prowansalskie
- 3 łyżki startego, żółtego sera
- 4 łyżki śmietany
- 1 łyżka oliwy
- 20 g masła
- 550 ml wody
Sposób przygotowania:
- Cebulę kroimy na drobną kostkę, a następnie podsmażamy ją w szerokim rondlu przez 1 minutę na rozgrzanej oliwie, razem z surowym ryżem.
- Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy przyprawę Knorr i smażymy na patelni.
- Do podsmażonego ryżu dodajemy 300 mililitrów wody oraz jedną bulionetkę Knorr. Całość dusimy przez ok. 12 minut.
- Następnie mieszamy warzywa, kurczaka, zioła prowansalskie oraz 250 mililitrów wody i całość dusimy przez kolejne 6 minut.
- Pod koniec dodajemy starty żółty ser, śmietanę oraz masło. Energicznie mieszamy, zdejmujemy z ognia, pozostawiając danie w rondlu przez kilka minut, po czym podajemy od razu.
Fot. Knorr
Informacja prasowa