Król wielkanocnego stołu, czyli majonez

Majonez bez dodatku jajek - przepis kulinarny.
Czy wyobrażacie sobie Wielkanoc bez majonezu? Nie? A majonez w wersji bez jajek? Nie? Jeżeli dwa razy odpowiedzieliście nie, to koniecznie sprawdźcie nasz przepis.

Majonez bez dodatku jajek

Składniki:

  • 1 łyżka Octu ryżowego House of Asia lub jabłkowego
  • ½ szklanki mleka sojowego niesłodzonego
  • 1 łyżeczka Musztardy Dijon Maille
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • ½ łyżeczki soli himalajskiej
  • ½ szklanki oleju ryżowego
  • Sól i biały pieprz

Sposób przygotowania: mleko i ocet zmiksuj w robocie ok. 2 minuty, następnie dodaj pozostałe składniki (poza olejem) i miksuj kolejne ok. 6 minut. Olej wlewaj cienkim strumieniem do miksującej się masy. Gotowy majonez przełóż do słoika i odstaw do lodówki na ok 60 minut. Polecamy również urozmaicić nieco przepis na majonez i przygotować go w niecodziennej ziołowej wersji.

Domowy majonez ziołowy

Składniki:

  • 1 łyżka Musztardy Dijon Maille
  • 1 łyżka Octu ryżowego House of Asia
  • 2 jajka
  • Szczypta cukru
  • Szczypta soli

Ziołowa oliwa:

  • 300 g oleju rzepakowego
  • 100 g pokrojonego szczypiorku

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj ziołową oliwę: podgrzej olej do 50°C, dodaj szczypiorek i całość miksuj przez około 3 minuty. Następnie przelej przez gazę i wstaw do lodówki, żeby się wystudziła.
  2. Do wysokiego pojemnika dodaj wszystkie składniki na majonez, czyli musztardę, ocet, jajka, cukier, sól i zmiksuj przy pomocy blendera. Pod koniec powolnym strumieniem dodawaj olej ziołowy. Gdy całość ładnie się połączy majonez jest gotowy.

Fot. Materiały prasowe
Informacja prasowa





Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat