Majonez bez dodatku jajek
Składniki:
- 1 łyżka Octu ryżowego House of Asia lub jabłkowego
- ½ szklanki mleka sojowego niesłodzonego
- 1 łyżeczka Musztardy Dijon Maille
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- ½ łyżeczki soli himalajskiej
- ½ szklanki oleju ryżowego
- Sól i biały pieprz
Sposób przygotowania: mleko i ocet zmiksuj w robocie ok. 2 minuty, następnie dodaj pozostałe składniki (poza olejem) i miksuj kolejne ok. 6 minut. Olej wlewaj cienkim strumieniem do miksującej się masy. Gotowy majonez przełóż do słoika i odstaw do lodówki na ok 60 minut. Polecamy również urozmaicić nieco przepis na majonez i przygotować go w niecodziennej ziołowej wersji.
Domowy majonez ziołowy
Składniki:
- 1 łyżka Musztardy Dijon Maille
- 1 łyżka Octu ryżowego House of Asia
- 2 jajka
- Szczypta cukru
- Szczypta soli
Ziołowa oliwa:
- 300 g oleju rzepakowego
- 100 g pokrojonego szczypiorku
Sposób przygotowania:
- Przygotuj ziołową oliwę: podgrzej olej do 50°C, dodaj szczypiorek i całość miksuj przez około 3 minuty. Następnie przelej przez gazę i wstaw do lodówki, żeby się wystudziła.
- Do wysokiego pojemnika dodaj wszystkie składniki na majonez, czyli musztardę, ocet, jajka, cukier, sól i zmiksuj przy pomocy blendera. Pod koniec powolnym strumieniem dodawaj olej ziołowy. Gdy całość ładnie się połączy majonez jest gotowy.
Fot. Materiały prasowe
Informacja prasowa