Kutia - jak ją przygotować?

Świąteczne dania od mistrza. Szef kuchni Nova Wola zdradza przepisy na tradycyjne potrawy. Przepisy kulinarne.
Dla wielu z nas świąteczne potrawy są źródłem niepowtarzalnej, magicznej atmosfery, wspomnień oraz smakami, na które czekamy cały rok. Tradycyjne dania bez problemu przygotujesz we własnym zaciszu domowym, ale podstawą jest sprawdzony przepis i składniki dobrej jakości.

Kutia

Składniki*:

  • 2 szklanki pszenicy
  • 1 szklanki maku
  • 4 szklanki mleka
  • Skórka ze świeżej pomarańczy i cytryny
  • 10 suszonych fig
  • 6 łyżek sparzonych rodzynek
  • 4 łyżki miodu
  • 10 łyżek siekanych mieszanych orzechów
  • Sok z cytryny (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
Pszenicę namocz przez noc, kilka razy zmieniając wodę, a następnie ugotuj ją w wodzie bez żadnych dodatków do miękkości. Mak ugotuj w mleku, ostudź i przepuść dwukrotnie przez maszynkę. Przechodzimy do przygotowania słodkich dodatków. Suszone figi pokrój w kostkę. Zagotuj wodę i sparz pomarańczę i cytrynę, aby pozbyć się zanieczyszczeń. Obierz owoce i pokrój skórkę w drobną kostkę. Wszystkie składniki połącz ze sobą, przypraw miodem i kilkoma kroplami soku z cytryny. Pozostałą pomarańczę możesz wykorzystać jako dekoracja lub zdrowa przekąska.

Przepis zakłada 10 porcji.

Fot. Nova Wola
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat