Kleisty i słodki sos karmelowy nabiera aromatu chili i imbiru. Koniecznie należy używać bardzo czystej patelni. Jeśli cukier zacznie się krystalizować, dodanie odrobiny wody powinno rozwiązać problem. Łososia podajemy z ciepłym ryżem i sporą dawką aromatycznego sosu karmelowego.
Poziom trudności: średni
Czas: ¼ h
Liczba porcji: 4
Składniki
Przygotowanie:
Wstaw dużą patelnię lub wok na średni ogień. Dodaj cukier i wodę. Gotuj przez 5 minut, od czasu do czasu zataczając patelnią kręgi, aż powstanie ciemny karmel. Nie mieszamy karmelu.
Dodaj czosnek, chili i imbir, wszystko dobrze wymieszaj. Wlej 50 ml wody oraz sos rybny i zagotuj. Dodaj filety łososia i bok choy, obracając je tak, aby sos pokrył je całkowicie.
Zredukuj ogień i gotuj przez kolejne 6 minut lub do czasu, aż łosoś będzie ugotowany. Zdejmij z ognia i udekoruj liśćmi kolendry oraz osuszoną z wody cebulką.
Podawaj natychmiast w podgrzanych miskach, z ciepłym, kleistym ryżem.
Fot. Polsat Food Network
Informacja prasowa