Makaronowa wstążka z białą kiełbasą w sosie chrzanowym
Od wielu lat podtrzymywana jest tradycja świątecznego śniadania w wielkanocną niedzielę. Prezentujemy poniżej przepis, który umili świąteczny czas, a jednocześnie zapewni wspaniały smak świąt.
Składniki:
- 250g makaronu Międzybrodzki wstążki
- 250g surowej białej kiełbasy
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki tartego chrzanu
- 300 ml słodkiej śmietany 18%
- sól, cukier do smaku
- 3 jajka ugotowane na twardo
- natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie, następnie hartujemy go i odcedzamy.
- Podsmażamy białą kiełbasę na złoty kolor. Dodajemy odrobinę wody, przykrywamy pokrywką i podduszamy 10 minut.
- Śmietanę łączymy z chrzanem. W następnej kolejności doprawiamy solą i odrobiną cukru. Doprowadzamy do wrzenia.
- Makaron wykładamy na talerz. Całość polewamy sosem. Na wierzch kładziemy pokrojoną w grube plasterki białą kiełbasę i jajko pokrojone w cząstki.
- Danie dekorujemy listkami natki pietruszki.
Smacznego!
Autor przepisu: Robert Muzyczka – Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Przepis polecają: Międzybrodzkie Makarony
Fot. Makaron Międzybrodzki
IP