Takim daniem jest np. makaronowy mish mash, którego głównym składnikiem, jak sama nazwa wskazuje jest makaron. Może to być makaron pszenny, jednak można też użyć makaronu razowego, który jest zdrowszy. Zawiera bowiem wiele witamin i minerałów, a przy tym jest niskokaloryczny. Do przygotowania tej potrawy będzie nam potrzebne:
W dużym garnku wstawiamy wodę na makaron, solimy. Gdy trochę się zagrzeje dodajemy łyżkę oliwy z oliwek. Kiedy woda zacznie wrzeć, wsypujemy makaron i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie na patelnię wlewamy ok 3-4 łyżki oliwy. Cebulę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Gdy cebula się zeszkli dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek oraz 1-2 łyżki masła. Wszystko ze sobą mieszamy. Podgrzewamy jeszcze jakieś 2-3 minuty. Ugotowany makaron odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy cebulę z czosnkiem. Dorzucamy suszone pomidory, mascarpone i natkę pietruszki. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Po nałożeniu na talerz, możemy posypać dodatkowo prażonymi ziarnami. Smacznego!
Katarzyna Nowińska-Kalbarczyk
(katarzyna.nowinska-kalbarczyk@dlalejdis.pl)
Fot. freepik.com