Mazurek z Powidłami Węgierkowymi

 Powidła węgierkowe Herbapol – najlepsze do świątecznych wypieków
Mazurek to prawdziwy król wielkanocnego stołu i dla wielu z nas symbol świątecznego ucztowania. Przepisów na niego jest mnóstwo, ale niezależnie od receptury tradycyjny mazurek wyróżnia cienkie, kruche ciasto, a równie ważnym i niezbędnym jego elementem są piękne dekoracje, które powinny nie tylko zdobić wypiek, ale i nadawać mu wyjątkowe walory smakowe. Nieodzownym składnikiem takiego mazurka będą Powidła Węgierkowe Herbapol – gęste, aromatyczne i pełne głębokiego, owocowego smaku!

Za mazurkiem stoi długa historia. Był wypiekany w Polsce już od XVII wieku, a ze względu na słodki smak i bogate dekoracje uznawano go za symbol zakończenia Wielkiego Postu i rozpoczęcia radosnego świętowania. Dziś trudno wyobrazić sobie bez niego wielkanocne menu. To pyszne ciasto wpisało się w naszą kulinarną tradycję i co roku, w świąteczne dni, jest przygotowywane w polskich domach.

Co nadaje temu smakołykowi wyjątkowy charakter? Przede wszystkim – wspaniałe dekoracje! Mazurek idealny jest przygotowany na cienkim spodzie i zawsze starannie ozdobiony. Dzięki temu nie tylko doskonale się prezentuje, sam w sobie stanowiąc dekorację wielkanocnego stołu, ale zyskuje też niezwykłe walory smakowe.

Do przygotowania tego pysznego wypieku sprawdzą się Powidła Węgierkowe Herbapol, które zawierają tylko dwa składniki: polskie śliwki węgierki i cukier. To w tej prostej recepturze tkwi tajemnica ich wyśmienitego smaku i wyjątkowego zapachu. Wyróżnia je gęsta, esencjonalna konsystencja, dzięki czemu doskonale pokrywają powierzchnię ciasta. Warto pamiętać, że z dodatkiem Powideł Węgierkowych Herbapolu przygotujemy też inne wypieki, a nawet  dania wytrawne. Wspaniale smakują również na co dzień, jako dodatek do naleśników czy gofrów.

A oto prosty przepis na niezwykle efektowny mazurek z Powidłami Węgierkowymi Herbapol, który z pewnością oczaruje gości zarówno smakiem, jak i wyglądem!

Mazurek z Powidłami Węgierkowymi Herbapol, kremem i migdałami

Kruchy spód:

  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego (80 g)
  • 50 cukru pudru
  • 2 żółtka

Krem:

  • 200 ml śmietanki 36%
  • 200 g mascarpone
  • 150 g białej czekolady

Dodatki:

  • 1 słoik Powideł Węgierkowych Herbapol
  • migdały bez skórki
  • kakao do dekoracji

Przygotowanie:

Przygotować krem. Śmietankę przelać do rondelka, podgrzać na małym ogniu, dodać posiekaną czekoladę i mieszać do jej roztopienia. Ostudzić i przełożyć do lodówki na minimum 2-3 godziny. Kolejno dodać mascarpone, całość ubić na puszysty krem i ponownie odstawić na 2-3 godziny do stężenia.

Składniki na spód wyrobić, owinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Następnie spód formy (30x20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciastem, wyrównać, ponakłuwać widelcem i ponownie wstawić na 30 minut do lodówki. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika (160°C) i piec 30 minut. Ostudzić.

Na spód kruchego ciasta wyłożyć Powidła Węgierkowe Herbapol, krawędzie udekorować migdałami, kolejno obłożyć kremem (porobić rozetki z kremu, albo wyłożyć krem i wygładzić po całości). Oprószyć kakao.

Powidła Węgierkowe Herbapol są dostępne w sklepie online Herbapol-Lublin, a także w sklepach spożywczych, super- i hipermarketach na terenie kraju.

Cena:

  • Powidła Węgierkowe Herbapol – 5,79 zł/op. 290 g

Fot. Herbapol-Lublin
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat