Mistrzowskie pasty do chleba

Uczcij Dzień Chleba kanapką idealną! - przepisy kulinarne
16 października obchodzimy Światowy Dzień Chleba. Z tej okazji prezentujemy pomysł na kanapkę idealną: chrupiące pieczywo, wyśmienita pasta oraz ulubione dodatki. Poznajcie przepisy szefów kuchni Piątnicy na doskonałe pasty i świętujcie Dzień Chleba ze smakiem!

Produkty, na bazie których stworzysz znakomite pasty do kanapek:

Serek śmietankowy Twój Smak Aksamitny klasyczny z Piątnicy
Jak sama nazwa wskazuje, to aksamitny w konsystencji serek, którym bardzo łatwo posmarować pieczywo. Ma naturalny skład oparty na najwyższej jakości mleku od lokalnych dostawców. Jego delikatny śmietankowy smak docenią wszyscy – zwłaszcza na świeżym, chrupiącym chlebie. Świetnie nadaje się także do przygotowywania past.

Serek śmietankowy Twój Smak naturalny OSM Piątnica
Twój Smak naturalny to bardzo kremowy i śmietankowy serek, który gładko się rozsmarowuje. Ma prosty skład i łagodny smak. Idealnie sprawdzi się do przygotowania delikatnych i puszystych past na kanapki.

Poznaj przepisy na najlepsze pasty!

Pasta dyniowa z nutą curry

Składniki:

  • 2 opakowania Serka śmietankowego Twój Smak naturalny OSM Piątnica 135 g
  • 250 - 300 g dyni piżmowej
  • 25 ml oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki tymianku
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 ml oliwy dyniowej
  • ½ łyżeczki curry
  • sól, pieprz
  • prażone ziarna dyni – do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Dynię oczyść z gniazd nasiennych, dopraw solą i pieprzem, dodaj tymianek, oliwę oraz czosnek.
  2. Całość piecz przez ok. 20-30 minut w temp. 200°C.
  3. Serek śmietankowy Twój Smak naturalny OSM Piątnica wymieszaj z oliwą dyniową oraz dobrze posiekaną, upieczoną dynią. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz curry.
  4. Przed podaniem posyp pastę prażonymi ziarnami dyni.

Smakowita pasta z tuńczykiem

Składniki:

  • 170 g tuńczyka w sosie własnym (po odsączeniu)
  • 1 opakowanie Serka śmietankowego Twój Smak Aksamitny klasyczny z Piątnicy 135 g
  • 5 g wasabi
  • ½ awokado
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 15 g szczypiorku
  • 25 g pasty sambal
  • 5 ml sosu sojowego
  • ½ łyżeczki ziaren czarnego sezamu
  • 25 g zielonych oliwek
  • 75 g Śmietany 12% z Piątnicy
  • ½ cebuli czerwonej
  • koper

Przygotowanie:

  1. Serek śmietankowy Twój Smak Aksamitny klasyczny z Piątnicy rozmieszaj mikserem, dodaj pastę sambal, wasabi, sól, pieprz, Śmietanę 12% z Piątnicy oraz sos sojowy.
  2. Dodaj bardzo drobno posiekane: seler naciowy, szczypiorek, cebulę czerwoną, a następnie czarny sezam i tuńczyka. Całość ręcznie wymieszaj.
  3. Pastę podawaj z zielonymi oliwkami oraz awokado i koprem.

Wyborna pasta chrzanowa

Składniki:

  • 2 opakowania Serka śmietankowego Twój Smak Aksamitny klasyczny z Piątnicy 135 g
  • 250 g jabłek
  • 25 g musztardy francuskiej z gorczycą
  • 100 g chrzanu
  • sól, pieprz, szczypta cukru

Przygotowanie:

  1. Jabłka ze skórką piecz w piekarniku w temp. 200°C przez ok. 10 min. Następnie zmiksuj je w blenderze na jednolitą masę.
  2. Serek śmietankowy Twój Smak Aksamitny klasyczny z Piątnicy, puree z jabłek oraz chrzan dokładnie wymieszaj ze sobą. Dodaj sól, pieprz i szczyptę cukru.
  3. Podawaj na kanapce – solo lub z ulubionymi wędlinami!

Fot. OSM Piątnica
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat