Muffinki a la pizza - przepis

Inspiracja dla tych, co nie mają ogródka - przepis kulinarny.
Właściciele kawałka zielonej przestrzeni w postaci ogrodu lub działki to prawdziwi szczęściarze. Nie zaliczasz się do tego grona? Nie załamuj rąk i nie zamykaj się w mieszkaniu. Szkoda lata! Nawet w centrum ruchliwego miasta można znaleźć zaciszny i zielony zakątek – park. Skrzyknij znajomych, spakujcie piknikowe koce i przygotujcie frykasy, które umilą wam wypoczynek. Po zrobione przez ciebie muffinki a la pizza znajomi będą ochoczo sięgać.

Aby w pełni skorzystać z czasu na świeżym powietrzu, zadbaj też o dodatkowe rozrywki. Zapakuj gry planszowe – wiele z nich ma wersje kieszonkowe, które łatwo ze sobą zabrać. Zestaw do badmintona czy piłka też się przydadzą dla rozruchu! Jeśli zabierasz ze sobą dzieci, znajdź lokalizację położoną blisko placu zabaw. Nikt nie będzie narzekać na nudę.

Muffinki a la pizza

  • Czas przygotowania: 90 minut
  • Liczba porcji: 10

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 7 g suchych drożdży
  • 4 łyżki Majonezu Hellmann's Oryginalny
  • ½ szklanki ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ szklanki startego sera mozzarella
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 200 g pikantnej kiełbasy chorizo
  • 100 g zielonych oliwek
  • 1 łyżka ziół prowansalskich

Sposób przygotowania:

  1. Cukier, sól i drożdże rozpuść w ciepłej wodzie. Następnie połącz te składniki z mąką, jajkiem i majonezem. Dokładnie wyrób ciasto tak, aby było elastyczne i gładkie. Jeśli będzie zbyt luźne, dodaj więcej mąki, a jeśli będzie zbyt twarde – dodaj odrobinę więcej wody. Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw je do wyrośnięcia na około 60 minut, w ciepłe miejsce.
  2. Kiełbasę pokrój w plasterki – podsmaż ją na patelni, aby wytopiło się z niej trochę tłuszczu.
  3. Ciasto delikatnie wymieszaj z serem mozarella, kiełbasą razem z tłuszczem, pokrojonymi oliwkami i ziołami Knorr.
  4. Powstałą w ten sposób mieszankę rozłóż do foremek na muffinki, wcześniej wysmarowanych olejem.
  5. Całość wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na około 20 minut. Podawaj z dipem czosnkowym.

Fot. Knorr
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat