Musaka z bakłażanem
Przepis na musakę z bakłażanem.
Składniki
Farsz:
- 1/2kg mięsa mielonego wołowego lub indyczego
- karton sosu pomidorowego (passata)
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 2 duże ząbki czosnku
- łyżka oregano
- ½ szklanki czerwonego wina
- oliwa z oliwek
- 2 średnie bakłażany
- 30 dag sera mozzarella
Sos beszamelowy:
- 1,5 szklanki mleka
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 15 dag masła
- sól i świeżo zmielony pieprz
Wykonanie
- Przygotowujemy sos beszamelowy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojoną drobno cebulę i posiekany czosnek. Leciutko podsmażamy na małym ogniu. Należy uważać aby nie przypalić czosnku.
- Dodajemy mięso i mieszamy dokładnie by się rozdrobniło i przyrumieniło. Do podsmażonego mięsa wlewamy sos pomidorowy, wino, doprawiamy solą, pieprzem i oregano.
- Całość dusimy pod przykryciem około 10 min czasami mieszając.
- Bakłażan myjemy, suszymy i kroimy na cienkie, długie plastry.
- Patelnię grillową rozgrzewamy, polewamy oliwą i smażymy plastry bakłażana z każdej strony aż się zarumienią.
- Ser mozzarella ścieramy na najgrubszej tarce lub rozdrabniamy nożem.
- W przygotowane naczynie żaroodporne wlewamy trochę oliwy i układamy warstwami: bakłażan, który doprawiamy solą i pieprzem, następnie wlewamy sos mięsno-pomidorowy, po czym znowu bakłażan, sos i na koniec ponownie bakłażan.
- Następnie przygotowujemy beszamel. W garnku roztapiamy masło i dodajemy mąkę energicznie mieszając całość.
- Gotujemy to razem i dodajemy pomału mleko, mieszając całość trzepaczką aby nie powstały grudki.
- Dodajemy sól i pieprz, doprowadzamy do wrzenia i na malutkim ogniu, cały czas mieszając gotujemy ok. 3- 4min.
- Na koniec całość posypujemy startym serem mozzarella i przykrywamy folią aluminiową.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy całość przez 30 minut.
- Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 5-7 minut aż ser się zarumieni.
Smacznego!
Agnieszka Ziętek
(agnieszka.zietek@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com