Naturalna słodycz owoców sprawia, że najczęściej, w różnej formie, dodajemy je do ciast, lodów czy smoothie. Jednak doskonałym pomysłem jest także wykorzystanie ich jako składników dań wytrawnych. Kaczka z jabłkami czy góralski ser z żurawiną to klasyczne przykłady, które zapewne większości są znane, ale to tylko niewielki ułamek kulinarnych możliwości. W kuchni warto eksperymentować – to świetna zabawa, a jej efekty mogą nas bardzo miło zaskoczyć! Chęć odkrywania nowych smaków i poszerzanie kulinarnych horyzontów sprawiają, że przygotowywanie domowych posiłków przestaje być nielubianym obowiązkiem, a staje się przyjemnością i formą hobby. A przecież o to chodzi!
Taki dodatek, to MUS!
Aby smakiem i aromatem pysznych owoców móc cieszyć się przez cały rok, warto mieć pod ręką musy Herbapol. Co je wyróżnia? Innowacyjna forma i opakowanie, doskonały smak, a przede wszystkim – łatwość użycia i mnogość zastosowań. Musy powstają z minimum 300 g owoców na 300 g produktu, mają gęstą, półpłynną, aksamitną konsystencję i są dostępne w trzech wariantach: Truskawki, Wiśnie oraz Mango & Brzoskwinie. Musy Herbapol są idealnym dodatkiem nie tylko do naleśników, placuszków, owsianki czy deserów, ale także do dań obiadowych oraz szybkich przekąsek o wytrawnym charakterze. Dowód? Trzy poniższe przepisy, których autorką jest znana ekspertka kulinarna Daria Ładocha. Smacznego!
Sałatka z grillowanym kurczakiem z sosem na bazie musu Herbapol Mango & brzoskwinie
Składniki na 4 porcje:
Sos:
Sposób przygotowania:
Kurczaka natrzyj, solą, pieprzem i papryką. Rozgrzej patelnię, dodaj oliwę, podsmaż kurczaka na złoty kolor. Na półmiskach ułóż liście sałaty rzymskiej i porwanej sałaty lodowej. Na wierzchu ułóż ogórka, paprykę, marchewkę i cebulę. W oddzielnej misce wymieszaj mus Herbapol Mango & Brzoskwinie z czosnkiem, sosem sojowym, posiekaną kolendrą, sezamem i chili. Na sałacie ułóż kurczaka, polej dużą porcją powstałego dressingu, udekoruj musem Herbapol Mango & Brzoskwinie, orzechami, miętą i koperkiem.
Grzanki z kozim serem i musem Herbapol Truskawki
Składniki do przygotowania 4 porcji:
Sposób przygotowania:
Nagrzej piekarnik do temperatury 200 st. C w trybie grill. Bagietkę pokrój na grubsze kromki i posmaruj oliwą. Umieść kanapeczki na ruszcie i piecz w piekarniku do zarumienienia. Nie zapomnij obrócić grzanki aby opiec dwie strony. Szalotkę posiekaj i podsmaż na łyżce masła klarowanego. Posmaruj bagietkę czerwonym pesto oraz ułóż na niej pokrojony ser, oliwki i przygotowaną wcześniej szalotkę. Na wierzchu dodaj mus Herbapol Truskawki. Udekoruj rukolą, pestkami dyni oraz miętą.
Wytrawna tarta serowa z musem Herbapol Wiśnie
Składniki do przygotowania 4 porcji
Ciasto:
Nadzienie:
Sposób przygotowania:
Nagrzej piekarnik do 180 stopni w trybie włączonych grzałek góra-dół. Składniki na ciasto umieść w dużej misce i zagnieć na jednolitą masę. Zwróć uwagę, aby czas zagniatania ciasta nie był krótszy niż około 10 minut. Wyłóż ciastem formę do tarty o średnicy 25 cm. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez 30 minut. Wyjmij ciasto i poczekaj aż całkowicie wystygnie. Nie wyłączaj piekarnika.
Na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim pora aż nabierze słodyczy i złotego koloru. W osobnym naczyniu połącz mikserem śmietanę, ser grana padano, jajka, pieprz i tymianek. Do wystygniętego ciasta przełóż najpierw powstałą masę śmietanową, a następnie odsączonego pora, ser brie i gorgonzolę. Całość posyp orzechami i wstaw do pieca na 30 minut. Przed podaniem udekoruj tartę musem Herbapol Wiśnie.
Cena:
Fot. Herbapol-Lublin
Informacja prasowa