Niebieska żywność

Poznaj najciekawsze przepisy z różnych zakątków świata!
Niebieska żywność – wbrew nazwie nie oznacza jedzenia w odcieniach błękitu. To termin odnoszący się do pożywienia pochodzącego z mórz, oceanów, rzek i jezior. Ryby, owoce morza, skorupiaki i glony stanowią ważne źródło białka, są pełne składników odżywczych, a dodatkowo mogą być pozyskiwane przy niewielkim wpływie na środowisko.

Woda zajmuje ponad 70% powierzchni naszej planety. Żyje w niej ponad 2200 poławianych gatunków dziko żyjących i ponad 600 hodowanych w akwakulturze1 – jest więc w czym wybierać! Oprócz niezwykłych walorów smakowych, ryby i owoce morza dostarczają nam również cennych dla naszego organizmu substancji: białka, cynku, żelaza, witaminy A i B12 oraz kwasów tłuszczowych omega-3, niezbędnych dla ludzkiego zdrowia. Badania wskazują2, że składniki te spożywane w rybach i owocach morza są lepiej wchłaniane i wykorzystywane przez organizm niż składniki odżywcze z warzyw i suplementów diety.

Dodatkowo, w porównaniu do hodowli bydła, trzody chlewnej czy drobiu, połowy dziko żyjących ryb i owoców morza są stosunkowo niskoemisyjnym źródłem białka, co sprawia, że niebieska żywność jest bardziej przyjazna środowisku. Jest to niezmiernie ważne w dobie postępującej zmiany klimatu.

Trzeba jednak pamiętać, że rosnąca konsumpcja ryb i owoców morza, powoduje rosnącą presję na nasze morza i oceany. Dlatego sięgając po produkty niebieskiej żywności, powinniśmy zwracać uwagę nie tylko na ich cenę, smak i walory odżywcze, ale także na certyfikaty, mówiące o tym, w jaki sposób zostały pozyskane. Niebieski certyfikat MSC wskazuje ryby i owoce morza, które pochodzą ze zrównoważonych połowów, prowadzonych z poszanowaniem oceanów i ich różnorodności biologicznej. Z kolei zielony symbol ASC oznacza produkty z odpowiedzialnych, ekologicznych hodowli.

Wybierając produkty certyfikowane, pomagamy zachować równowagę ekosystemów morskich, dzięki czemu przyszłe pokolenia również będą mogły czerpać z bogactwa zasobów mórz i oceanów.

Sprawdź przepisy na aromatyczne, niebieskie dania!

Smażone krewetki królewskie
Przepis na pyszne krewetki ze zrównoważonych połowów. Zaskocz swoich znajomych, przyrządzając to proste i zdrowe danie od australijskiego szefa kuchni Lucasa Glanville'a!

CO WIESZ O KREWETKACH?
Krewetki to podstawowy składnik wielu kuchni regionalnych w różnych zakątkach świata. Są popularne ze względu na smak i różnorodność gatunkową. Dzikie krewetki poławiane są na całym świecie: w Atlantyku, Pacyfiku, Oceanie Arktycznym oraz Oceanie Indyjskim.

  • Czas przygotowania: 20 minut
  • Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 12 dużych obranych i oczyszczonych krewetek królewskich z certyfikatem MSC
  • 1 fenkuł (koper włoski) pokrojony w plasterki
  • 1 czerwona cebula pokrojona w plasterki
  • 200 g małych ziemniaków ugotowanych na parze
  • 8 zielonych szparagów, pokrojonych
  • 100 g zielonej fasolki ugotowanej na parze
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 60 ml oliwy extra virgin
  • Sok z 1 cytryny
  • 20 ml wody
  • Sól morska i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej patelnię, dodaj trochę oliwy, a następnie przyprawione krewetki. Smaż na małym ogniu do uzyskania koloru po obu stronach.
  2. W misce wymieszaj pokrojony fenkuł, czerwoną cebulę, szparagi oraz fasolkę.
  3. W oddzielnym naczyniu wymieszaj taką samą ilość soku z cytryny, oliwy, musztardy francuskiej i wody. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Ziemniaki pokrój w plasterki i przełóż na talerz. Sałatkę polej dressingiem i wyłóż na ziemniaki.
  5. Ułóż podsmażone krewetki na sałatce i polej je odrobiną dressingu.

Pieczony sandacz

CO WIESZ O SANDACZU?
Lekki i delikatny sandacz jest popularnym w Europie daniem rybnym, szczególnie w państwach skandynawskich. Sandacz zamieszkuje wody słodkie, takie jak głębokie jeziora, stawy, kanały i rzeki, jak również słonowodne (np. Morze Kaspijskie, Bałtyk). Występuje głównie w Europie Wschodniej i Azji Wschodniej.

UWAGA: Jeśli masz problem z kupieniem certyfikowanego sandacza MSC ze zrównoważonych połowów, do tego dania możesz śmiało wykorzystać inne białe ryby np. dorsza, morszczuka, mirunę czy czarniaka (dorsza czarnego).

  • Czas przygotowania: 30 minut
  • Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 1 cały sandacz z certyfikatem MSC (lub inna ryba biała np. dorsz) o wadze ok. 1,5-2 kg
  • 100 g masła
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • ½ cytryny
  • 2 szalotki
  • Sól
  • 2 dymki
  • 1 fenkuł (koper włoski)
  • 4 kawałki chleba na zakwasie
  • 600 g ziemniaków

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 210°C. Ułóż rybę w folii w naczyniu żaroodpornym. Zawiń rogi folii. Masło pokrój na małe kawałki, a szalotki na 4-5 kawałków i dodaj do ryby.
  2. Podziel fenkuł i cytrynę na ćwiartki. Obierz ziemniaki i pokrój je na 2-3 części. Dodaj wszystko do ryby. Następnie posyp rybę solą i polej białym winem.
  3. Piecz w piekarniku przez 20-25 minut. Ryba powinna mieć wewnętrzną temperaturę 50-55°C (jeśli przygotowujesz inną rybę, należy odpowiednio zmienić czas pieczenia).
  4. Pokrój drobno dymkę i posyp nią upieczoną rybę.
  5. Podawaj prosto z naczynia żaroodpornego, maczając chleb w sosie.

Morszczuk po baskijsku
Zdrowa potrawa z morszczuka z klasycznymi dodatkami z północnej Hiszpanii. Przepis brytyjskiego pisarza i restauratora Mitcha Tonksa.

CO WIESZ O MORSZCZUKU?
Morszczuk jest jedną z najzdrowszych ryb, ponieważ jego delikatne mięso zawiera mało tłuszczu przy dużej zawartości fosforu i wapnia – mikroelementów niezbędnych dla prawidłowego rozwoju układu kostnego. Morszczuki poławiane są na Atlantyku i Pacyfiku.

  • Czas przygotowania: 20 minut
  • Liczba porcji: 4

Składniki:

  • ½ suszonej papryczki chilli
  • 4 filety z morszczuka z certyfikatem MSC (ok. 180–200 g każdy), ze skórą
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku, drobno pokrojone
  • 20 ml dobrej jakości sosu agrodolce (np. biały ocet balsamiczny)
  • 1 łyżeczka posiekanej pietruszki
  • Sól

Sos Romesco

  • 4 suszone papryczki chili
  • 100 g blanszowanych migdałów (całe migdały)
  • 6 obranych ząbków czosnku
  • 12 pieczonych papryczek piquillo
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • ¼ łyżeczki ostrej wędzonej papryki
  • 25 ml octu sherry
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • Sól

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Suszone papryczki chili, potrzebne do ryby i sosu, mocz w osobnych miseczkach przez 10 minut, następnie odsącz i usuń pestki.
  2. Sos: umieść migdały i 4 namoczone papryczki chili w blenderze i miksuj, aż będą grubo posiekane. Dodaj czosnek, pieczone papryki oraz przyprawy i ponownie zmiksuj. Dodaj ocet, oliwę z oliwek (zostaw 1 łyżkę na później) i szczyptę soli, a następnie miksuj do uzyskania konsystencji gęstego sosu.
  3. Na dużą patelnię żaroodporną wlej odłożoną wcześniej oliwę. Filety z morszczuka smaż skórką do dołu na lekko złoty kolor. Obróć, a następnie włóż patelnię do piekarnika na ok. 5 minut.
  4. Namoczone suszone papryczki chili pokrój na małe plasterki. Podgrzej czosnek w odrobinie oliwy, dodaj pokrojone chili i szczyptę soli. Gotuj delikatnie przez 2 minuty, od czasu do czasu mieszając.
  5. Gdy czosnek zacznie się rumienić, zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia. Dodaj odrobinę octu oraz posiekaną natkę pietruszki.
  6. Wyjmij rybę z piekarnika. Wyłóż filety na talerz i zdejmij skórkę. Polej odrobiną sosu czosnkowego i podawaj z łyżką sosu Romesco.

Mule w śmietanie po norwesku
Pyszny norweski przepis na mule ze zrównoważonych połowów, według fińskiego eksperta sushi, Jespera Björkella.

CO WIESZ O MULACH?
Miękkie mięso małży (MULI, OMUŁKÓW) to wyjątkowo zdrowy przysmak, bogaty w białko, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz wiele innych składników odżywczych kluczowych dla zbilansowanej diety. Omułki jadalne występują głównie we wschodnim i północnym Atlantyku, a jedne z najbardziej znanych łowisk znajdują się w Morzu Białym. Można je również znaleźć na północnym Pacyfiku.

  • Czas przygotowania: 15 minut
  • Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 3 łyżki masła
  • 2 posiekane szalotki
  • 200 ml białego wina
  • 1 kg muli (małży, omułków) z certyfikatem MSC
  • 300 ml śmietany „double cream” lub kremówki
  • 3 łyżki startego chrzanu
  • 2 łyżki drobno pokrojonego koperku (lub pietruszki) i dodatkowo do dekoracji
  • Biały pieprz
  • Sól
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i oczyść małże pod zimną wodą. Jeśli jakieś małże są otwarte, mocno uderzaj nimi o bok durszlaka lub miski – powinny się natychmiast zamknąć. Nie używaj tych, które są otwarte lub mają pęknięte i połamane muszle.
  2. Rozpuść masło w rondelku, dodaj drobno posiekaną cebulę i gotuj na małym ogniu przez 2-4 minuty. Uważaj, aby nie przypalić.
  3. Dodaj wino i małże. Przykryj pokrywką i gotuj na średnim ogniu przez ok. 5 minut, aż małże się otworzą. Wyciągnij małże i oddziel te, które się nie otworzyły.
  4. Zmniejsz ogień, dodaj śmietanę, chrzan i koperek (lub pietruszkę) i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut. Tuż przed podaniem dodaj pieprz, sól i szczyptę cukru. Unikaj gotowania pieprzu, ponieważ sos może stać się gorzki.
  5. Małże polej sosem i udekoruj posiekanym koprem (lub pietruszką). Podawaj z młodymi ziemniakami lub świeżym makaronem.

Fot. Materiały prasowe
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat