Odkryj świąteczne smaki

Smaczne pomysły na Wielkanoc.
Wielkanoc to okazja do spędzenia czasu z najbliższymi, dzielenia się radością oraz, oczywiście, delektowania się wyjątkowymi potrawami! Różne regiony i rodziny mają swoje własne unikalne tradycje kulinarno-wielkanocne, co sprawia, że każde świętowanie staje się niepowtarzalnym doświadczeniem.

Od tradycyjnych potraw aż po nowoczesne interpretacje klasycznych dań – dzięki nam wybierzecie się w kulinarną podróż przez świąteczne smaki Wielkanocy. Odkryjmy, jak można wzbogacić tradycję, eksperymentując z różnorodnością smaków i aromatów tego wyjątkowego okresu. Gotowi na kulinarną przygodę? Zapraszamy do odkrywania świątecznych smaków z naszymi pomysłami na Wielkanoc!

Tradycja ciekawsza, niż może się wydawać!
W całym tym przedświątecznym pośpiechu można zapomnieć o tym, dlaczego Wielkanoc jest tak wyjątkowym czasem! Z pewnością radość zapewniają słońce i kwitnące kwiaty, ale równie ważne są dania, które pojawiają się w wielkanocnym repertuarze. Nie może w nim zabraknąć jajek, które symbolizują odrodzenie, dzięki czemu doskonale pasują do wiosennej, budzącej się do życia natury. Na Waszym stole z pewnością musi znaleźć się baranek wielkanocny, jak również żurek, sałatka jarzynowa, mazurek i inne wielkanocne ciasta. Tradycyjne świąteczne elementy wcale nie muszą być nudne! Możecie eksperymentować z malowaniem pisanek, a także z dodatkami do swoich dań, które z pewnością zaskoczą Waszą rodzinę. Szczególnie polecamy zrobienie klasycznej mięsnej galaretki, która zawsze znika ze stołu w mgnieniu oka!

Wielkanocne tymbaliki z jajkiem i kurczakiem

  • Czas przygotowania: 90 minut
  • Liczba porcji: 8

Składniki:

  • 10 jajek
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • 1 pierś z kurczaka
  • 100 g marchewki z groszkiem ze słoika
  • 1 l wody
  • 1 pęczek natki pietruszki do dekoracji
  • 1 Bulion warzywny Knorr

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz i ostrożnie przekrój każde na pół. Pierś zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 12 minut – następnie wystudź i pokrój w drobną kostkę.
  2. W małym garnku zagotuj litr wody, dodaj Bulion warzywny Knorr. Gotuj chwilę, zdejmij z ognia, wsyp żelatynę i rozpuść ją w bulionie.
  3. Przygotuj 20 sztuk plastikowych kubeczków, do każdego z nich wlej po 2 łyżki bulionu z żelatyną i pozostaw do stężenia w chłodnym miejscu. Gdy cienka warstwa galarety stężeje, do każdego z kubeczków włóż po połówce jajka – żółtkiem do dołu.
  4. Następnie nałóż do foremek warzywa i pokrojonego kurczaka. Całość zalej płynną jeszcze galaretą. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Gdy galaretki stężeją, wyjmij ostrożnie z kubeczków, ułóż na półmisku i udekoruj listkami natki pietruszki. Podawaj z cząstkami cytryny.

Zorganizujcie wspólne przygotowywanie pisanek
Czym byłaby Wielkanoc bez malowania jajek? To nie tylko okazja do rozwinięcia swojej kreatywności, ale także sposób na spędzenie czasu z rodziną. Niektóre pisanki mogą stać się prawdziwymi dziełami sztuki! Podczas tegorocznego malowania spróbujcie wyjść poza utarte schematy i odkryjcie nowe możliwości. Może tym razem spróbujecie batikowania, czyli barwienia jajek przy użyciu wosku? A może zaszalejecie z różnymi fakturami i wypróbujecie metodę decoupage’u na jajkach? Tak, tak, jest to jak najbardziej możliwe! Cokolwiek postanowicie stworzyć na swoich pisankach, jedno jest pewne – jeśli będziecie to robić ze swoimi najbliższymi, to nawet najprostsze wzory staną się niezwykle bliskie Waszemu sercu!

Nowe spojrzenie na Wielkanoc, czyli zaskakujące i innowacyjne dania
A może jednak nudzi Was coroczne przygotowywanie tych samych potraw i chcielibyście tym razem postawić na coś, co zaskoczy Waszych najbliższych? Nie ma sprawy! Eksperymentowanie z tradycyjnymi potrawami to doskonały sposób na wprowadzenie innowacyjnych smaków do świątecznego stołu. Nietypowe składniki i kreatywne podejście mogą sprawić, że Wielkanoc stanie się kulinarnym świętem pełnym niespodzianek i smakowych odkryć. My serdecznie polecamy spróbowanie wyśmienitego quiche’u wielkanocnego, który sprawi, że Wasi najbliżsi oniemieją z zaskoczenia, a całość zniknie ze stołu, zanim zdążycie powiedzieć „baranek wielkanocny”!

Wielkanocny quiche z szynką schwarzwaldzką i szczypiorem

Wielkanocne quiche

  • Czas przygotowania: 25 minut
  • Liczba porcji: 7

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 7 jajek
  • 1 Rosół z kury Knorr
  • 150 ml śmietany
  • 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
  • 100 g sera pleśniowego typu blue
  • 1 cebula biała
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki oleju
  • Szczypta pieprzu mielonego czarnego

Sposób przygotowania:

  1. Dwa jajka ugotuj na twardo i wystudź. Obierz i pokrój w plastry. Okrągłą formę do tarty wyłóż pergaminem, a następnie nałóż płat ciasta. Ponakłuwaj widelcem i zapiecz w nagrzanym piekarniku (200 st. C, 6-8 minut).
  2. Szynkę rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i upiecz na chrupko. Po upieczeniu połam na mniejsze kawałki. Szczypior pokrój drobno. Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na rozgrzanej patelni z olejem.
  3. Do kielicha blendera wbij jajka, dodaj śmietanę, pieprz oraz kostkę drobiową. Całość zmiksuj na jednolitą masę.
  4. Na zapieczone ciasto wyłóż pokruszony ser oraz szynkę i cebulę. Całość zalej jajeczną masą, a na koniec rozłóż plastry jajka, dociskając je palcami tak, aby zanurzyły się z pozostałymi składnikami. Zapiekankę wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz przez 12-15 minut. Po wyjęciu posyp szczypiorem i podawaj.

Przygotowanie do Wielkanocy krok po kroku
W całej przedświątecznej gonitwie można zapomnieć o najważniejszych kwestiach związanych z przygotowaniem do samej Wielkanocy. Mamy dla Was kilka krótkich informacji, o których musicie pamiętać przed tymi świętami. Nie zapomnijcie o tym, że niektóre dania możecie przyrządzić wcześniej. Potrawy takie jak żurek czy ciasta (w szczególności mazurek i babka) możecie przygotować nawet do dwóch dni przed Świętami, dzięki czemu zaoszczędzicie czas. Pamiętajcie też o kupieniu odpowiedniej ilości jajek na pisanki, jak również o znalezieniu odpowiedniej ilości bukszpanu do koszyczka i na stół. Podejdźcie do Wielkanocy z rozsądkiem. Połowa sukcesu to odpowiednie zaplanowanie budżetu, by nie dać się skusić ogromowi reklam i promocji w sklepach! Ustalcie Wasz budżet na te święta, przygotujcie menu oraz zaopatrzcie się w listę produktów, które przydadzą Wam się do zrobienia wszystkich przepisów. Przedświąteczne porządki również możecie zaplanować na dzień przed właściwą Wielkanocą, by tego dnia móc cieszyć się relaksem i czasem z bliskimi.

Znajdźcie czas na wspólne gotowanie
Nie zapomnijcie również o tym, że w świętach chodzi przede wszystkim o odpoczynek i czas spędzany z najbliższymi. By móc spędzić ten czas produktywnie i w towarzystwie ukochanych osób, spróbujcie razem przygotować wielkanocne potrawy. Każde z Was przynosi nowe zwyczaje i tradycje ze swoich domów rodzinnych, więc wspólne przygotowanie jedzenia to szansa na poznanie nowych smaków. Może wolicie sami upiec świąteczną szynkę niż kupić ją w sklepie? Zachęcamy do angażowania się w kulinarne przygotowania razem z bliskimi, dzięki czemu czas spędzony w kuchni stanie się drogą do budowania trwałych wspomnień i wzmacniania więzi rodzinnych.

Fot. Knorr
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat