Warto zwrócić uwagę zwłaszcza na te przepisy, które nie wymagają dużo czasu na przygotowanie ani skomplikowanych składników. Dobrze jest mieć zawsze w domu kilka podstawowych produktów, które są bazą większości ciast – mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajka, cukier lub jego zamiennik oraz masło. Do przygotowania sernika potrzebny będzie również dobrej jakości twaróg. Najlepiej kupić większą ilość sera i go zamrozić. Dzięki temu nie trzeba go mielić, a co więcej: niespodziewani goście już nas nie zaskoczą.
Jak zrobić idealne ciasto?
Sernik, który przygotujesz, to puszyste ciasto bez spodu. Jest błyskawiczny w przygotowaniu i zawsze się udaje. Możesz go udekorować dowolnie: owocami, czekoladą, listkami mięty czy klasycznie – cukrem pudrem.
Potrzebujesz do niego 1,5 kg twarogu, 8 jajek, 250 g masła, szklankę cukru i 65 g mąki ziemniaczanej. Dla aromatu możesz dodać również cukier wanilinowy lub skórkę pomarańczową. Pamiętaj, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.
Twaróg zmiel z masłem na jednolitą, kremową masę. Oddziel żółtka od białek. Utrzyj żółtka z cukrem (tu możesz dodać cukier wanilinowy). Kiedy masa zgęstnieje, dodaj wcześniej utarty ser z masłem. Teraz czas na dodanie mąki ziemniaczanej – sprawi, że ciasto uzyska idealną konsystencję. W tym momencie możesz dodać skórkę z pomarańczy. Oddzielnie ubij białka na sztywną pianę, a na koniec połącz delikatnie z masą serową. Tak przygotowane ciasto włóż do blaszki i piecz przez godzinę w 180 stopniach. Gotowe!
Poznaj sposób na lepsze ciasto
Sernik wyjdzie jeszcze lepszy, jeśli upieczesz go w kąpieli wodnej. Wystarczy, że na spód piekarnika położysz blaszkę lub naczynie żaroodporne wypełnione niewielką ilością wody. Unosząca się para wodna sprawi, że ciasto będzie doskonale wilgotne, nie opadnie i nie popęka.
Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.
Fot. Materiały prasowe
Informacja prasowa