Z jednej strony, to spora dawka witamin A, D, K, B12, C oraz wysokowartościowych protein, ważnych dla prawidłowego wzrostu i budowy kości. Z drugiej, delikatny smak, który na wigilijnym stole może konkurować z najlepszymi: karpiem czy śledziem.
Pieczona makrela z ziemniakami i marchewką
Zamiast smażonego karpia, zdrowszym wariantem potrawy jarskiej na ciepło może być pieczona ryba. Także w tym wypadku dobrze spisze się makrela, która nada się zarówno na postny obiad, jak i główne wigilijne danie. To również dobra propozycja dla osób poszukujących nowych smaków – przepis inspirowany jest kuchnią afrykańską.
Potrzebne składniki (porcja dla 4 osób):
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200˚C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Wymieszaj ziemniaki, marchewkę i cebulę z przyprawą garam masala, połową oliwy oraz solą i pieprzem. Wstaw blachę do piekarnika na 20 minut. W międzyczasie makrelę natnij delikatnie nożem co kilka centymetrów. Rybę natrzyj pozostałą oliwą, natrzyj solą i pieprzem. Po 20 minutach pieczenia połóż ryby na wierzchu ziemniaków i marchewki. Piecz przez kolejne 20 minut, aż makrela będzie gotowa. Udekoruj gałązkami rozmarynu.
Fot. Robert Wilczyński
Informacja prasowa