Pieczona pierś indyka podana z dżemem agrestowym Herbapol

Pomysł na indyka - przepis kulinarny.
Przepis, który koniecznie musisz wypróbować.

Pieczona pierś indyka podana z dżemem agrestowym Herbapol

Składniki:

  • 1 kg - 1,3 kg filetu z indyka

Marynata:

  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 3 ząbki czosnku (obrane)
  • 1 gałązka rozmarynu (listki)
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 1,5 łyżki miodu
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • granat i świeży rozmaryn do dekoracji
  • Dżem agrestowy Herbapol

Przygotowanie:
Filet włożyć do niedużego naczynia (tak aby mięso ciasno do niego wchodziło), dodać wszystkie składniki marynaty. Obtoczyć w nich mięso i odłożyć pod przykryciem do lodówki na całą noc.

Piekarnik nagrzać do 180°C. Filet położyć w naczyniu żaroodpornym lub blaszce do pieczenia, polać marynatą z naczynia i wlać dodatkowo wrzącą wodę (razem z marynatą ok. 1 cm). Wstawić do piekarnika. Piec przez 80 minut. W trakcie pieczenia polewać mięso sokiem z naczynia, mniej więcej co 15 minut.

Mięso wyjąć w piekarnika i odczekać ok. 10 minut przed pokrojeniem. Udekorować dżemem agrestowym Herbapol i rozmarynem.

Można też po ostudzeniu zawinąć w folię i odłożyć do lodówki i wykorzystać do kanapek. Sos z pieczeni przecedzić, zlać do garnuszka i wykorzystać jako sos.

Fot. Herbapol-Lublin
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat