Pieczona pierś indyka podana z dżemem agrestowym Herbapol
Składniki:
Marynata:
Przygotowanie:
Filet włożyć do niedużego naczynia (tak aby mięso ciasno do niego wchodziło), dodać wszystkie składniki marynaty. Obtoczyć w nich mięso i odłożyć pod przykryciem do lodówki na całą noc.
Piekarnik nagrzać do 180°C. Filet położyć w naczyniu żaroodpornym lub blaszce do pieczenia, polać marynatą z naczynia i wlać dodatkowo wrzącą wodę (razem z marynatą ok. 1 cm). Wstawić do piekarnika. Piec przez 80 minut. W trakcie pieczenia polewać mięso sokiem z naczynia, mniej więcej co 15 minut.
Mięso wyjąć w piekarnika i odczekać ok. 10 minut przed pokrojeniem. Udekorować dżemem agrestowym Herbapol i rozmarynem.
Można też po ostudzeniu zawinąć w folię i odłożyć do lodówki i wykorzystać do kanapek. Sos z pieczeni przecedzić, zlać do garnuszka i wykorzystać jako sos.
Fot. Herbapol-Lublin
Informacja prasowa