Pieczone jabłka z niebieskim serem, bakaliami i kabanosami Sokołów
Składniki:
Przygotowanie:
Od jabłek odcinamy górne części i usuwamy gniazda nasienne z większą częścią miąższu. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojony w kostkę chleb. Smażymy mieszając od czasu do czasu, aż pieczywo zarumieni się z każdej strony (3-4 min). Pod koniec smażenia dodajemy cynamon. Usmażone grzanki przekładamy na talerzyk wyłożony listkiem ręcznika papierowego. Kabanosy kroimy na cienkie plasterki, ser ścieramy na tarce o grubych okach, a orzechy drobno siekamy. Przekładamy do miski, dodajemy żurawinę i mieszamy wraz z oliwą. Tak przygotowanym farszem wypełniamy wydrążone jabłka. Ustawiamy je na blasze pokrytej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (grzanie góra-dół) na 15-20 minut. Gotową przekąskę obsypujemy grzankami i dekorujemy rozmarynem.
Fot. Sokołów S.A.
Informacja prasowa