Pieczone jabłka z niebieskim serem, bakaliami i kabanosami Sokołów

Karnawał ze smakiem! Pieczone jabłka z niebieskim serem, bakaliami i kabanosami Sokołów - przepis kulinarny.
Pomysł na proste, pyszne i efektowne przekąski

Pieczone jabłka z niebieskim serem, bakaliami i kabanosami Sokołów

  • Czas przygotowywania: 20 minut
  • Liczba porcji: 6 sztuk

Składniki:

  • 6 średniej wielkości jabłek
  • 2 kromki chleba tostowego (olej roślinny, 1/2 łyżeczki cynamonu)
  • 1 opakowanie Kabanosów Francuskich SOKOŁÓW
  • 120 g sera z niebieską pleśnią
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 2-3 łyżki suszonej żurawiny ciętej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • gałązki rozmarynu do dekoracji

Przygotowanie:
Od jabłek odcinamy górne części i usuwamy gniazda nasienne z większą częścią miąższu. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojony w kostkę chleb. Smażymy mieszając od czasu do czasu, aż pieczywo zarumieni się z każdej strony (3-4 min).  Pod koniec smażenia dodajemy cynamon. Usmażone grzanki przekładamy na talerzyk wyłożony listkiem ręcznika papierowego. Kabanosy kroimy na cienkie plasterki, ser ścieramy na tarce o grubych okach, a orzechy drobno siekamy. Przekładamy do miski, dodajemy żurawinę i mieszamy wraz z oliwą. Tak przygotowanym farszem wypełniamy wydrążone jabłka. Ustawiamy je na blasze pokrytej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (grzanie góra-dół) na 15-20 minut. Gotową przekąskę obsypujemy grzankami i dekorujemy rozmarynem.

Fot. Sokołów S.A.
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat