Pieczony batat z jogurtem i owocami

Oto przepisy na dania z jednej z najlepszych warszawskich restauracji. Szef kuchni zdradza! Przepis kulinarny.
Wyjście do restauracji to doskonała okazja do odkrywania nowych smaków i aromatów oraz celebrowania wyjątkowych chwil w towarzystwie bliskich przy pysznym jedzeniu. Czasem jednak chcemy zjeść w domowym zaciszu jak w dobrej restauracji. Jak to osiągnąć? Paweł Suchenek, szef kuchni restauracji Nova Wola podpowiada, jak przenieść te kulinarne doznania do własnej kuchni, zdradzając sekret wyśmienitych dań, które można samodzielnie odtworzyć!

Pieczony batat z jogurtem i owocami

Składniki (dla 4 osób):

  • 2 bataty,
  • 250 g jogurtu greckiego,
  • 250 g granoli,
  • 100 g borówek,
  • 100 g truskawek,
  • 100 g malin,
  • 100 ml syropu z agawy,
  • do smaku: cynamon.

Sposób przygotowania:
Rozpocznij od dokładnego umycia batatów. Jeśli chcesz, możesz je również obrać ze skórki, ale nie jest to konieczne – skórka słodkich ziemniaków jest jadalna (i pełna witamin). Bataty możesz zarówno ugotować na parze, jak i upiec. Wybierając pierwszy sposób, przekrój warzywo na ćwiartki, a następnie gotuj przez ok. 15 minut do miękkości. W piekarniku rozgrzanym do 200 stopni bataty będą potrzebowały 30-40 minut. Piecz je w całości, a dopiero później pokrój na ćwiartki. Na przestudzone ziemniaki połóż jogurt grecki, dodaj owoce oraz granolę. Na sam koniec, polej danie syropem z agawy i oprósz cynamonem.

Przygotowując takie śniadanie, bataty możesz upiec lub ugotować wieczór wcześniej, aby rankiem cieszyć się pysznym i pożywnym posiłkiem, zapewniającym energię na cały dzień.

Fot. Nova Wola
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat