Pierniczki bez laktozy

Przepis na świąteczne pierniki.
Te aromatyczne, miękkie pierniczki bez laktozy to pyszna ozdoba świątecznego stołu. Szybkie w przygotowaniu i obłędnie aromatyczne. W sam raz na wigilijny czas.

Pierniczki bez laktozy

Składniki (na 25-30 pierniczków):

  • 300 g mąki pszennej
  • 70 g cukru pudru
  • 50 g miodu
  • 120 ml wody Mama i ja
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

Wykonanie:

  1. Podgrzej wodę i rozpuść w niej miód. Odstaw do przestygnięcia.
  2. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier puder, sodę oraz przyprawy. Dodaj jajko, wodę z miodem, a następnie zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
  3. Rozwałkuj ciasto na grubość około 5 mm i wykrawaj pierniczki foremkami. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10 minut do lekkiego zarumienienia.
  4. Z podanych proporcji powinno wyjść około 25–30 pierniczków, w zależności od grubości ciasta i wielkości foremek.

Fot. Mama i ja
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat