Piernik z polewą i powidłami

Świąteczne dania od mistrza. Szef kuchni Nova Wola zdradza przepisy na tradycyjne potrawy. Przepisy kulinarne.
Kucharz z ponad dwudziestoletnim doświadczeniem zdradza przepisy na dania świąteczne. Na co dzień Paweł Suchenek proponuje i przygotowuje autentyczną polską kuchnię w restauracji Nova Wola w Warszawie. Dania w jego menu bazują wyłącznie na najwyższej jakości składnikach, pochodzących od lokalnych dostawców.

Piernik z polewą i powidłami

Składniki:

  • Masło - 125 g
  • Brązowy cukier - 250 g
  • Mąka pszenna - 300 g
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 4 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kawy zbożowej
  • Mleko - 250 ml
  • 2 jajka

Do przełożenia:

  • Kilka łyżek powideł śliwkowych

Polewa:

  • 1/3 szklanki śmietany kremówki
  • Gorzka czekolada - 100 g

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do 175 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Przyszykuj formę keksową do pieczenia, wysmaruj ją dokładnie tłuszczem (najlepiej zimnym masłem) i obsyp zwykłą mąką. Odstaw na bok.
  2. W szerokim, większym garnku na małym ogniu roztop masło, dodaj cukier i wymieszaj. Kolejno dodawaj: miód, powidła śliwkowe, przyprawę korzenną lub piernikową, cynamon i kakao. Podgrzewaj jeszcze przez minutę na minimalnym ogniu cały czas mieszając. Uważaj, aby nie przypalić esencjonalnej mikstury – bazy naszego piernika. Zdejmij garnek z ognia, odczekaj minutę na przestudzenie i dodaj kolejno sodę, kawę zbożową, mleko oraz roztrzepane jajka. Wszystko szybko oraz energicznie wymieszaj. Cały czas mieszając dodawaj stopniowo mąkę, najlepiej przez sitko. Masa nie powinna mieć grudek, być leista i gładka – poświęć chwilę na dokładne połączenie składników. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji, wylej ją do przygotowanej wcześniej foremki i wstaw do piekarnika. Piecz przez 45 minut, a po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź. Po całkowitym ostudzeniu piernik przekrój na pół i przełóż powidłami.
  3. Następnie przygotuj polewę – w rondelku zagotuj śmietankę kremówkę i odstaw ją z ognia. Do jeszcze gorącej dodaj połamaną na kosteczki lub drobno posiekaną czekoladę (wybierz tę dobrej jakości, o wysokiej zawartości kakao). Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Tak przygotowaną polewę ostudzić, a następnie polej nią cały piernik.
  4. Piernik z tego przepisu będzie smakował doskonale już tego samego dnia, ale w przypadku tego wypieku czas działa na jego korzyść. Odpowiednio przechowywany w chłodnym, zaciemnionym pomieszczeniu lub lodówce zachowa swoją świeżość przez około tydzień.

Fot. Nova Wola
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat