Pierogi z gęsiną

Oto przepisy na dania z jednej z najlepszych warszawskich restauracji. Szef kuchni zdradza! Przepis kulinarny.
– Wierzę, że jedzenie powinno być nie tylko smacznym posiłkiem, ale także inspirującym doświadczeniem dla zmysłów, dlatego w restauracji stawiamy na unikalne połączenia smakowe, starannie dobrane składniki i dbałość o detale. Nasze pierogi z gęsiną, krem z topinamburu czy sałatka z buraka to dania prosto z menu, które nawet kucharz-amator będzie mógł odtworzyć we własnej kuchni i delektować się ich smakiem – mówi Paweł Suchenek, szef kuchni w restauracji Nova Wola.

Pierogi z gęsiną

Składniki:

  • 700 g gęsich ud,
  • 1 l tłuszczu gęsiego,
  • 2 duże cebule,
  • łyżka masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ½ pęczka natki pietruszki,
  • kilka gałązek świeżego tymianku,
  • przyprawy: 5 liści laurowych, 6 ziaren ziela angielskiego, łyżeczka majeranku, cukier, pieprz, sól.

Ciasto:

  • 600 g mąki,
  • 280 ml ciepłej wody,
  • 2 łyżki oleju.

Sposób przygotowania:
Udka konfituj – czyli gotuj – w gęsim tłuszczu z dodatkiem soli, cukru i tymianku przez ok. 3 godziny w temperaturze 140 stopni. Tak przygotowane mięso oddziel od kości (pamiętaj, żeby zachować tłuszcz i gęsią skórę). Cebulę pokrój w kostkę, a następnie podsmaż na maśle do zeszklenia. Mięso, cebulę oraz czosnek zmiel w maszynce, a następnie dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj – farsz powinien mieć konsystencję masy pasztetowej. Na koniec, do farszu dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki, dopraw solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Tak przygotowaną gęsinę wstaw do lodówki na godzinę.

Do miski wsyp mąkę, zalej ciepłą wodą i olejem. Składniki wyrabiaj do momentu, aż masa stanie się jednolita i elastyczna. Rozwałkuj ciasto, a następnie za pomocą szklanki wytnij z niego kółka. Krążki napełnij farszem i dokładnie sklej brzegi. Pierogi gotuj w wodzie do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Podawaj w towarzystwie podsmażonej cebulki, chrupiącej gęsiej skóry i ziół.

Fot. Nova Wola
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat