Pikantne śledzie w sosie śmietanowo - musztardowym

Śledź w całkowicie nowej odsłonie.
Na wigilijnym stole znajdują się dania bezmięsne, a także ryby. Choć w zależności od regionu dania wigilijne różnią się od siebie, to od najdawniejszych czasów na polskich stołach królował karp.

Obecnie coraz częściej przemycamy wśród świątecznych potraw także inne ryby takie jak np. śledź czy łosoś norweski.

Pikantne śledzie z jabłkiem w sosie śmietanowo - musztardowym

Składniki:

  • 6 filetów ze śledzia atlantyckiego
  • kilka plasterków marynowanych papryczek jalapeño
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • ½ cytryny
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka gęstej śmietany 12%
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • pół pęczka szczypiorku
  • pieprz czarny świeżo zmielony

Przygotowanie:
Jabłko obrać i posiekać na małe kawałeczki, wymieszać z pokrojoną drobno papryczką i włożyć do miski. Filety pokroić na kawałki, wymieszać z pokrojoną w kosteczkę cebulę i włożyć do drugiej miski. Składniki w obu miskach skropić ćwiartką cytryny. Do każdej wlać po łyżce oleju, włożyć po pół łyżki majonezu i śmietany oraz po jednej łyżce musztardy francuskiej, wymieszać zawartość każdej z misek. Na półmisku ułożyć rybę, na wierzchu wyłożyć jabłka, skropić olejem, posypać szczypiorkiem i doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego!

Fot. Norwegian Seafood Council
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat