Obecnie coraz częściej przemycamy wśród świątecznych potraw także inne ryby takie jak np. śledź czy łosoś norweski.
Pikantne śledzie z jabłkiem w sosie śmietanowo - musztardowym
Składniki:
Przygotowanie:
Jabłko obrać i posiekać na małe kawałeczki, wymieszać z pokrojoną drobno papryczką i włożyć do miski. Filety pokroić na kawałki, wymieszać z pokrojoną w kosteczkę cebulę i włożyć do drugiej miski. Składniki w obu miskach skropić ćwiartką cytryny. Do każdej wlać po łyżce oleju, włożyć po pół łyżki majonezu i śmietany oraz po jednej łyżce musztardy francuskiej, wymieszać zawartość każdej z misek. Na półmisku ułożyć rybę, na wierzchu wyłożyć jabłka, skropić olejem, posypać szczypiorkiem i doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!
Fot. Norwegian Seafood Council
Informacja prasowa