Placuszki ryżowe na słodko
Słodkie, aromatyczne i puszyste. Idealne, kiedy przychodzi chęć na słodkie co nieco. Placuszki ryżowe z dodatkiem bananów to pomysł na pyszne śniadanie czy popołudniową przekąskę. Smakują znakomicie zwłaszcza w towarzystwie owoców.
Placuszki ryżowe na słodko
Składniki (na 18-20 sztuk):
- 1 szklanka białego ryżu
- 1 ½ szklanki wody Mama i ja
- 2 dojrzałe banany
- 3 duże jajka
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 3 łyżki mąki migdałowej, owsianej lub pszennej
Wykonanie:
- Ryż zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu, pod przykryciem, aż woda całkiem się wchłonie. Powinien być miękki i klejący. Ostudź.
- Banany pognieć widelcem na papkę, dodaj ryż oraz pozostałe składniki. Dobrze wymieszaj do połączenia i odstaw na minutę, aby ciasto „popracowało”.
- Na lekko natłuszczoną i rozgrzaną patelnię wyłóż po dużej łyżce ciasta. Smaż na średnim ogniu, na złoto-brązowy kolor z każdej strony. Ogień nie powinien być zbyt mocny, aby placuszki nie przypaliły się.
- Podaj z ulubionymi owocami, syropem klonowym, możesz oprószyć placuszki cukrem pudrem.
Fot. Mama i ja
Informacja prasowa