Placuszki ryżowe na słodko

Przepis na smaczne placuszki.
Słodkie, aromatyczne i puszyste. Idealne, kiedy przychodzi chęć na słodkie co nieco. Placuszki ryżowe z dodatkiem bananów to pomysł na pyszne śniadanie czy popołudniową przekąskę. Smakują znakomicie zwłaszcza w towarzystwie owoców.

Placuszki ryżowe na słodko

Składniki (na 18-20 sztuk):

  • 1 szklanka białego ryżu
  • 1 ½ szklanki wody Mama i ja
  • 2 dojrzałe banany
  • 3 duże jajka
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 3 łyżki mąki migdałowej, owsianej lub pszennej

Wykonanie:

  1. Ryż zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu, pod przykryciem, aż woda całkiem się wchłonie. Powinien być miękki i klejący. Ostudź.
  2. Banany pognieć widelcem na papkę, dodaj ryż oraz pozostałe składniki. Dobrze wymieszaj do połączenia i odstaw na minutę, aby ciasto „popracowało”.
  3. Na lekko natłuszczoną i rozgrzaną patelnię wyłóż po dużej łyżce ciasta. Smaż na średnim ogniu, na złoto-brązowy kolor z każdej strony. Ogień nie powinien być zbyt mocny, aby placuszki nie przypaliły się.
  4. Podaj z ulubionymi owocami, syropem klonowym, możesz oprószyć placuszki cukrem pudrem.

Fot. Mama i ja
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat