A co najlepiej sprawdzi się w imprezowym menu? Warto postawić przede wszystkim na smak, efekt i … wygodę! Przekąskowe propozycje Sokołowa zachwycą wszystkich zgromadzonych gości, a przygotować je można niezwykle prosto i szybko.
Koreczki i kanapki to oczywiście imprezowe klasyki, ale możliwości jest dużo więcej. Najlepiej sprawdzą się takie pomysły kulinarne, które nie wymagają ani dużego nakładu pracy i czasu, ani szczególnych umiejętności kulinarnych. Aby nasze karnawałowe menu okazało się prawdziwym sukcesem, warto przede wszystkim wybrać wysokiej jakości i smaczne produkty oraz sprawdzone, proste przepisy.
Z pomocą przychodzi Sokołów, inspirując do przygotowania dań, które przypadną do gustu zarówno osobom preferującym mięsne smaki, jak i tym, którzy wybierają roślinne propozycje. Zawsze dobrym pomysłem jest deska z przekąskami. Co na niej położyć?
- Sokołów CHRUP’US Salami Chips – przyjemnie chrupiące plasterki o wyraźnym smaku salami. Unikalną teksturę zapewnia im innowacyjna technologia suszenia powietrzem. Są dostępne w dwóch wariantach: klasycznym oraz chilli. Cena: Sokołów CHRUP’US Salami Chips Classic - ok. 7,15 zł/op. 25 g, Sokołów CHRUP’US Salami Chips Chilli – 7,13 zł/op. 25 g
- Sokołów Salami Chips – czyli najpopularniejsza przekąska z salami produkowana w Polsce. To falowane plasterki salami, dostępne w wielu różnych smakach. Świetnie sprawdzą się także np. jako dodatek do sałatek.Cena: Sokołów Salami Chips klasyczne - 7,99 zł/op. 60 g, Sokołów Salami Chips (warianty smakowe) 7,59 zł/op. 60 g
- Sokołów Mini Snacki – to miniaturowe formy salami w postaci przekąsek. Wersja wędzona to typowy smak salami dojrzewającego, natomiast wersję pleśniową wyróżnia nuta smakowa tradycyjnych francuskich wędlin. Nie zawierają dodatku fosforanów i sztucznych barwników.Cena: Sokołów Mini Snacki pleśniowe – 11,99 zł/op. 100 g, Sokołów Mini Snacki wędzone – 8,69 zł/op. 100 g
- Sokołów Salamitki – to cieniutkie salami w delikatnej jadalnej osłonce. Są dostępne w dwóch wersjach: wędzonej i pleśniowej. Każda z nich dojrzewa do 4 tygodni. Nie zawierają dodatku fosforanów i glutaminianu sodu.Cena: Sokołów Salamitki pleśniowe – 8,95 zł/op. 80 g, Sokołów Salamitki wędzone – 8,69 zł/op. 80 g
- Vege Pasty Z Gruntu Dobre – powstają wyłącznie z naturalnych składników i nie zawierają sztucznych konserwantów. Dostępne są w trzech wersjach: pasta z cukinii z suszonymi pomidorami, pasta z białej fasoli z papryką oraz pasta warzywna z ciecierzycą. Będą idealnym dodatkiem do wrapów czy tortilli, można ich użyć także do przygotowania farszu do przekąskowych, szybkich wypieków z ciasta francuskiego Cena: Vege Pasta Z Gruntu Dobre z cukinii z suszonymi pomidorami – 6,65 zł/op. 120 g, Vege Pasta Z Gruntu Dobre warzywna z ciecierzycą – 7,99 zł/op. 120 g
- Kabanoski Sokoliki – to idealna propozycja na kinder party! To produkty z czystą etykietą (bez sztucznych konserwantów i innych substancji dodatkowych), które wyróżnia ponadto wysoka mięsność. Są delikatnie przyprawione, dzięki czemu mają łagodny, lubiany przez najmłodszych smak. Można je podać z dipem i warzywami pokrojonymi w słupki lub przygotować z ich dodatkiem tartaletki bądź kolorową sałatkę.Cena: ok. 6,99 zł/op. 75 g
Placuszki z szynką Sokołów, ananasem, suszonymi pomidorami i bakaliami
- Czas przygotowywania: 20 minut
- Liczba porcji: 10-12 sztuk
Składniki:
- 1 opakowanie Szynki Sokołowskiej Kruchej SOKOŁÓW
- 2 plastry świeżego ananasa
- 6-8 suszonych pomidorów z oleju
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 2 łyżki migdałów
- 2 jajka
- 150 g jogurtu naturalnego gęstego
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 szczypta proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka mielonych płatków chili
- 1 łyżeczka kurkumy
- olej do smażenia
- 1 opakowanie serka śmietankowego kanapkowego
- 1 garść listków pietruszki dekoracyjnej
Przygotowanie:
Jajka, jogurt, mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy mieszamy trzepaczką aż uzyskamy ciasto o jednolitej konsystencji. Szynkę kroimy w kostkę, pozostawiając 1/2 plastra, który kroimy w paseczki. Ananasa kroimy w słupki, a suszone pomidory w paseczki. Orzechy drobno siekamy. Wszystkie przygotowane składniki delikatnie mieszamy (pozostawiając 1 łyżkę posiekanych orzechów), a następnie zalewamy ciastem i ponownie mieszamy. Placki smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron, aż osiągną złocisty kolor (ok. 4-5 min z każdej strony) i wykładamy na ręcznik papierowy. Podajemy z serkiem śmietankowym, paseczkiem szynki, obsypane orzechami i udekorowane pietruszką.
Fot. Sokołów S.A.
Informacja prasowa