Placuszki z szynką

Karnawał ze smakiem! Placuszki z szynką Sokołów, ananasem, suszonymi pomidorami i bakaliami - przepis kulinarny
Jak się dobrze bawić w karnawale? Odpowiedź jest równie prosta, jak zorganizowanie udanej „domówki”! Grono przyjaciół, szampańskie nastroje i oczywiście pyszne przekąski – tyle wystarczy, by cieszyć się wspólnie spędzonym czasem.

A co najlepiej sprawdzi się w imprezowym menu? Warto postawić przede wszystkim na smak, efekt i … wygodę! Przekąskowe propozycje Sokołowa zachwycą wszystkich zgromadzonych gości, a przygotować je można niezwykle prosto i szybko.

Koreczki i kanapki to oczywiście imprezowe klasyki, ale możliwości jest dużo więcej. Najlepiej sprawdzą się takie pomysły kulinarne, które nie wymagają ani dużego nakładu pracy i czasu, ani szczególnych umiejętności kulinarnych. Aby nasze karnawałowe menu okazało się prawdziwym sukcesem, warto przede wszystkim wybrać wysokiej jakości i smaczne produkty oraz sprawdzone, proste przepisy.

Z pomocą przychodzi Sokołów, inspirując do przygotowania dań, które przypadną do gustu zarówno osobom preferującym mięsne smaki, jak i tym, którzy wybierają roślinne propozycje. Zawsze dobrym pomysłem jest deska z przekąskami. Co na niej położyć?

  • Sokołów CHRUP’US Salami Chips – przyjemnie chrupiące plasterki o wyraźnym smaku salami. Unikalną teksturę zapewnia im innowacyjna technologia suszenia powietrzem. Są dostępne w dwóch wariantach: klasycznym oraz chilli. Cena: Sokołów CHRUP’US Salami Chips Classic - ok. 7,15 zł/op. 25 g, Sokołów CHRUP’US Salami Chips Chilli – 7,13 zł/op. 25 g
  • Sokołów Salami Chips – czyli najpopularniejsza przekąska z salami produkowana w Polsce. To falowane plasterki salami, dostępne w wielu różnych smakach. Świetnie sprawdzą się także np. jako dodatek do sałatek.Cena: Sokołów Salami Chips klasyczne - 7,99 zł/op. 60 g, Sokołów Salami Chips (warianty smakowe) 7,59 zł/op. 60 g
  • Sokołów Mini Snacki – to miniaturowe formy salami w postaci przekąsek. Wersja wędzona to typowy smak salami dojrzewającego, natomiast wersję pleśniową wyróżnia nuta smakowa tradycyjnych francuskich wędlin. Nie zawierają dodatku fosforanów i sztucznych barwników.Cena: Sokołów Mini Snacki pleśniowe – 11,99 zł/op. 100 g, Sokołów Mini Snacki wędzone – 8,69 zł/op. 100 g
  • Sokołów Salamitki – to cieniutkie salami w delikatnej jadalnej osłonce. Są dostępne w dwóch wersjach: wędzonej i pleśniowej. Każda z nich dojrzewa do 4 tygodni. Nie zawierają dodatku fosforanów i glutaminianu sodu.Cena: Sokołów Salamitki pleśniowe – 8,95 zł/op. 80 g, Sokołów Salamitki wędzone – 8,69 zł/op. 80 g
  • Vege Pasty Z Gruntu Dobre – powstają wyłącznie z naturalnych składników i nie zawierają sztucznych konserwantów. Dostępne są w trzech wersjach: pasta z cukinii z suszonymi pomidorami, pasta z białej fasoli z papryką oraz pasta warzywna z ciecierzycą. Będą idealnym dodatkiem do wrapów czy tortilli, można ich użyć także do przygotowania farszu do przekąskowych, szybkich wypieków z ciasta francuskiego Cena: Vege Pasta Z Gruntu Dobre z cukinii z suszonymi pomidorami – 6,65 zł/op. 120 g, Vege Pasta Z Gruntu Dobre warzywna z ciecierzycą – 7,99 zł/op. 120 g
  • Kabanoski Sokoliki – to idealna propozycja na kinder party! To produkty z czystą etykietą (bez sztucznych konserwantów i innych substancji dodatkowych), które wyróżnia ponadto wysoka mięsność. Są delikatnie przyprawione, dzięki czemu mają łagodny, lubiany przez najmłodszych smak. Można je podać z dipem i warzywami pokrojonymi w słupki lub przygotować z ich dodatkiem tartaletki bądź kolorową sałatkę.Cena: ok. 6,99 zł/op. 75 g

Placuszki z szynką Sokołów, ananasem, suszonymi pomidorami i bakaliami

  • Czas przygotowywania: 20 minut
  • Liczba porcji: 10-12 sztuk

Składniki:

  • 1 opakowanie Szynki Sokołowskiej Kruchej SOKOŁÓW
  • 2 plastry świeżego ananasa
  • 6-8 suszonych pomidorów z oleju
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 2 łyżki migdałów
  • 2 jajka
  • 150 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szczypta proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka mielonych płatków chili
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • olej do smażenia
  • 1 opakowanie serka śmietankowego kanapkowego
  • 1 garść listków pietruszki dekoracyjnej

Przygotowanie:
Jajka, jogurt, mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy mieszamy trzepaczką aż uzyskamy ciasto o jednolitej konsystencji. Szynkę kroimy w kostkę, pozostawiając 1/2 plastra, który kroimy w paseczki. Ananasa kroimy w słupki, a suszone pomidory w paseczki. Orzechy drobno siekamy. Wszystkie przygotowane składniki delikatnie mieszamy (pozostawiając 1 łyżkę posiekanych orzechów), a następnie zalewamy ciastem i ponownie mieszamy. Placki smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron, aż osiągną złocisty kolor (ok. 4-5 min z każdej strony) i wykładamy na ręcznik papierowy. Podajemy z serkiem śmietankowym, paseczkiem szynki, obsypane orzechami i udekorowane pietruszką.

Fot. Sokołów S.A.
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat