Polędwiczki drobiowe w sosie curry z ryżem i papryką

Przepis na polędwiczki drobiowe w sosie curry z ryżem i papryką.
Chłodne dni nas nie rozpieszczają. Teraz szczególnie powinniśmy zadbać o siebie i swoją odporność. Spożywać większe ilości warzyw i owoców, np. w postaci świeżo wyciskanych soków, koktajli, czy surówek. Musimy pamiętać, żeby się cieplej ubierać, ale przede wszystkim nie zapominać o rozgrzewaniu naszego organizmu od wewnątrz.

Tu z pomocą przychodzą takie napoje, jak: aromatyczna kawa, herbata z sokiem malinowym lub ciepłe mleko z masłem i miodem. Jednak nie tylko napoje sprawiają, że czujemy od środka błogie ciepło. Są to różnego rodzaju potrawy z dodatkiem rozgrzewających przypraw, takich jak: curry, kurkuma, kardamon, chili lub imbir. Polędwiczki drobiowe w sosie curry to idealna potrawa na jesienne słoty. Pyszna, szybka w przygotowaniu oraz sycąca.

Do jej przygotowania potrzebujemy:

  • 2 cebule (jedna biała i jedna czerwona);
  • 3 ząbki czosnku;
  • 1 kg polędwiczek z kurczaka;
  • 3 papryki (najlepiej różnokolorowe: czerwona, żółta i zielona);
  • 2 średnie marchewki;
  • 2 torebki ryżu (może być jaśminowy lub basmati);
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek;
  • łyżka masła;
  • 0,5 szklanki mleka sojowego;
  • garść natki pietruszki;
  • przyprawy:
  • 2-3 łyżeczki curry;
  • 3 łyżeczki kurkumy;
  • 0,5 łyżeczki imbiru;
  • 0,5 łyżeczki ostrej  papryki;
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Do dużego garnka z grubym dnem wlewamy oliwę z oliwek. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy obie cebule, pokrojone w piórka. Kiedy tylko cebula się zeszkli, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy masło. Polędwiczki oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do garnka. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszając, dobrze łączymy ze sobą wszystkie składniki. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe przyprawy. Mieszamy raz jeszcze. Gdy mięso jest już podsmażone podlewamy je mlekiem sojowym. Marchewkę kroimy w słupki, a paprykę na spore kawałki. Wrzucamy do garnka. Mieszamy. Zmniejszamy ogień lub moc- w przypadku płyty indukcyjnej. Przykrywamy. Podczas, gdy warzywa  i mięso są poddawane procesowi duszenia, my gotujemy ryż. Po ugotowaniu ryż ląduje w garnku, następnie łączymy wszystkie składniki ze sobą. Na koniec dodajemy jeszcze sporą garść posiekanej natki pietruszki. Smacznego!

Katarzyna Nowińska-Kalbarczyk
(katarzyna.nowiska-kalbarczyk@dlalejdis.pl)

Fot. freepik.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat