Pomysły na proste i smaczne dania z musztardą

Musztarda Kieleckiej Kremska
Każdy z nas ceni w kuchni uniwersalne, aromatyczne dodatki, które idealnie podkreślą smak wielu potraw. Jednocześnie lubimy rozwiązania dzięki którym gotowanie staje się proste, a efekty przerastają nasze oczekiwania. Jednym z niezastąpionych kuchennych „trików” jest dodanie do dressingów odrobiny musztardy.

Doskonałym uzupełnieniem sosów i marynat jest musztarda. Najlepiej sprawdzi się wersja o uniwersalnym, łagodnym smaku i jak najkrótszej liście składników. Dzięki temu nie zdominuje ona dania, tylko w subtelny sposób je podkreśli. Do tego celu idealnie pasuje Musztarda Kielecka kremska – delikatna, ale bardzo aromatyczna. Przedstawiamy pomysły na sprawdzone dania z subtelną nutą musztardy.

Polędwiczki w sosie musztardowym
Polędwiczki wieprzowe to proste, ale wyjątkowo efektowne danie, które przypadnie do gustu nawet bardzo wymagającym smakoszom. Dodajmy do tego kremowy, aromatyczny sos z musztardy i śmietanki, a powstanie wyjątkowe danie!

Potrzebne składniki:

  • polędwiczka wieprzowa
  • świeży rozmaryn
  • tymianek
  • oliwa z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki Musztardy Kieleckiej kremskiej
  • szklanka śmietanki 30%
  • duża cebula
  • sól, pieprz

Zaczynamy od pokrojenia polędwiczki w plastry o grubości ok. 2 cm. Następnie przekładamy je do miski, dodajemy 1/3 szklanki oliwy z oliwek, 3 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki, kilka gałązek świeżego rozmarynu, sól oraz pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Po upływie tego czasu na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy polędwiczki po 2 minuty z każdej strony, w połowie smażenia dodając cebulę pokrojoną w pióra. Na koniec dodajemy czosnek pozostały z marynowania mięsa, smażymy jeszcze przez chwilę, po czym wlewamy na patelnię pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem przez kolejne 2-3 minuty. W tym czasie łączymy śmietankę z Musztardą Kielecką kremską, solą, pieprzem oraz odrobiną tymianku i wlewamy całość na patelnię. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem 4-5 minut. Gotowe!

Przepis na doskonałe udka kurczaka
Udka kurczaka to idealny pomysł na smaczny, rodzinny obiad. Ich przygotowanie nie jest bardzo pracochłonne, więc są świetnym rozwiązaniem dla wszystkich zabieganych osób.

Potrzebne składniki:

  • 8 udek kurczaka
  • 6 łyżek Musztardy Kieleckiej kremskiej
  • 2 łyżki miodu
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • sól, pieprz
  • suszony tymianek

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, udka wkładamy do miski i dokładnie nacieramy je marynatą. Odstawiamy na 1-2 godziny. Po upływie tego czasu, przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez około godzinę w 180 stopniach. Podajemy z puree ziemniaczanym i ulubioną surówką. Smacznego!

  • Sugerowana cena Musztardy Kieleckiej kremskiej: 2,30 zł brutto/ 190 g

Fot. WSP „Społem” Kielce
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat