Przekąski na każdą okazję

Przekąski, które się sprawdzą przy każdej okazji.
W ciągu dnia niejeden człowiek potrzebuje uzupełnić poziom energii lub też odczuwa mały głód. W takich sytuacjach nie myśli się o przygotowaniu pełnego posiłku, w grę wchodzi raczej szybka, a przy tym smaczna przekąska.

Tę można także serwować na przyjęciach, jak urodziny czy domówka. Niezależnie od okoliczności ważne jest, by przekąska nie tylko zaspokoiła potrzebę, ale niosła też ze sobą wartości odżywcze. Tak jak w poniższych propozycjach.

Coś słodkiego na mały głód – korzenne babeczki

Dobrą przekąską, po którą można sięgnąć w ciągu dnia, kiedy poczuje się spadek energii, są korzenne babeczki. Łatwe w przygotowaniu, poprawią nastrój, jak i zdołają sprostać małemu głodowi, gdy ten się pojawi. Ze względu na udział warzyw i owoców będą zdrowsze od babeczek, które najczęściej spotyka się w cukierniach.

Składniki na 6 porcji:

  • 100 g płatków owsianych
  • 130 g banana
  • 120 g musu z jabłek
  • 1 jajko
  • 70 g marchewki
  • 50 g oleju
  • 1 łyżka przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki sody
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 kostki gorzkiej czekolady


Przygotowanie
Marchew zetrzeć na grubych oczkach, dodać rozgniecionego banana, mus, jajko i olej, przyprawy, wymieszać. Dodać zmiksowane na mąkę płatki owsiane, sodę, proszek i sok z cytryny. Połączyć łyżką. Nakładać do niedużych foremek, piec 25-30 minut w 180 stopniach Celsjusza do suchego patyczka. Ozdobić roztopioną czekolada.

Przekąska z muszelek makaronowych na przyjęcia

Każde przyjęcie muszą uświetnić przekąski – również te, które już samą prezencją będą wabić do stołu. To, co wyróżnia makaron muszle spośród innych makaronów, to nie tylko kształt kojarzący się z wizytami na plaży, co jego wielkość. Duże muszle stanowią bowiem odpowiednią powierzchnię, którą można wypełnić różnym nadzieniem. Najczęściej serwuje się w nich wszelkiego rodzaju sałatki, które zachowują wewnątrz muszli swoją konsystencję, a przy tym ładnie się prezentują. Przez to przyciągają wzrok, a że człowiek najpierw je oczami, można liczyć na to, że tak podana przekąska bardzo szybko zniknie ze stołu. Przepis na tak podaną sałatkę jest banalny, a zachwyci i sprawi, że przekąska zniknie w mgnieniu oka.

Składniki:

  • 15 dag chudej szynki
  • 3 jajka
  • 1 mała puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 ogórek zielony
  • 1 papryka czerwona
  • 5 rzodkiewek
  • 10 dag żółtego sera
  • 20 sztuk makaronu muszle
  • 1 pęczek koperku
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego


Przygotowanie
Wędlinę, ogórek i paprykę pokroić w kostkę, przełożyć do dużej miski. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, pokroić w kostkę. Ser żółty i rzodkiewki potrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać odsączoną kukurydzę oraz drobno posiekany koperek. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać.
Majonez wymieszać z jogurtem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatkę polać sosem, dokładnie wymieszać.
Makaronowe muszle ugotować według przepisu producenta. Ostudzić i nafaszerować sałatką.
W przypadku, gdyby muszle pozostały, należy przechowywać je w zamkniętym pojemniku lub przykryte folią, by makaron nie zeschnął.

Batony snickers w zdrowszej wersji

Batony to jedna z tych przekąsek, po którą sięga się w ciągu dnia, bo są dostępne w każdym sklepie. Jednak ich skład nie jest najlepszy. Jeżeli chce się je pozostawić w codziennej diecie, dobrym rozwiązaniem będzie przygotowanie ich zdrowszej wersji - jak na przykład znane snickersy, które będą smakować i dzieciom, i dorosłym.

Składniki potrzebne na wykonanie 8 sztuk zdrowych batonów:

  • 200 g daktyli bez pestek
  • ¼ szklanki napoju sojowego
  • szklanka mąki owsianej
  • garść orzechów arachidowych niesolonych
  • pół tabliczki czekolady z zawartością kakao min. 70%


Daktyle zalać wrzątkiem tuż nad ich poziom. Moczyć przez 10-15 minut. Gdy zmiękną, odlać część wody i zblendować na gładką masę. Jej połowę połączyć z mlekiem oraz mąką. Przełożyć do pojemnika i pozostawić w zamrażalniku na 20 minut. Po tym czasie wyłożyć drugą połowę masy daktylowej wymieszaną z orzechami. Ponownie wstawić do zamrażalnika do schłodzenia. W międzyczasie przygotować polewę: pół tabliczki czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Schłodzoną masę wyjąć i pokroić na batoniki. Zanurzyć w czekoladzie i odstawić do zastygnięcia polewy.

Sprawdzone na przyjęcie i lunch – zawijane tortille z dodatkami

Na domówki, imprezę sylwestrową, a nawet na lunch do pracy lub szkoły – tak uniwersalne będą proste w przygotowaniu i pełne dobrych składników zawijane tortille. Przepis na nie można dowolnie modyfikować pod swoje gusta i dodawać do nich ulubione składniki. Im więcej warzyw, tym więcej wartości odżywczych będą w sobie zawierać.

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • mąka do panierowania
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • olej roślinny do smażenia
  • ½ słoika oliwek (wedle uznania)
  • garść kukurydzy
  • 6-7 suszonych pomidorów
  • szczypta suszonego chili
  • 1 opakowanie śmietankowego
  • 1 łyżka majonezu
  • kilka liści sałaty
  • 2 placki tortilli


Przygotowanie
Pierś z kurczaka pokroić w słupki, panierować w mące, jajku i bułce, smażyć na oleju do zrumienienia.
Pół słoika oliwek pokroić w ćwiartki, dodać garść kukurydzy. Suszone pomidory drobno posiekać, dodać do oliwek i kukurydzy wraz ze szczyptą chili. Warzywa dokładnie wymieszać z opakowaniem serka śmietankowego i łyżką majonezu.
Masą posmarować tortille, ułożyć liście sałaty i kawałki kurczaka. Całość zrolować, pokroić na koreczki po odczekaniu trzech minut.
Dodanie większej liczby tortilli będzie wiązało się ze zwiększeniem składników na smarowidło. Można również zastąpić je lubianym sosem.

Przekąski mają stałe miejsce w jadłospisie i diecie, a przygotowane samodzielnie nie tylko sprawdzą się na stole i gdy dopadnie głód – będą w stanie również być czymś zdrowym i sycącym, więc o jakichkolwiek wyrzutach sumienia można zapomnieć. Na zdrowie!

Marta Osadnik
(marta.osadnik@dlalejdis.pl)

Fot. freepik.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat