Przepis na risotto dyniowe

Risotto dyniowe z orzechami nerkowca KRESTO - przepis kulinarny.
Kremowy smak, maślana konsystencja i chrupkie wykończenie. Risotto dyniowe to sycąca odpowiedź na mroźne popołudnia oraz ochotę na rozgrzewający posiłek. To również opowieść o pięknej, złotej jesieni, do której warto dać się zaprosić.

Risotto dyniowe z orzechami nerkowca KRESTO

Składniki na 4-6 porcji:

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża szalotka
  • 300-400 g dyni Hokkaido
  • 60-70 g orzechów nerkowca KRESTO
  • Olej rzepakowy Rapso
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 szklanka ryżu Arborio lub Carnarolli
  • 800-900 ml bulionu
  • 30-40 g tartego parmezanu
  • 50 g masła
  • kilka listków szałwii
  • Sól i pieprz cytrynowy
  • Skórka otarta z cytryny – 1 łyżeczka
  • Pestki dyni KRESTO do podania

Wykonanie:

  1. Dynię umyj, pokrój na mniejsze kawałki i ułóż na blaszce, na papierze do pieczenia. Wyłóż orzechy nerkowca, całość skropl oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C na około 20 minut. Ostudź i całość zblenduj na gładko.
  2. Na głębokiej, dużej patelni rozgrzej łyżkę masła z 2 łyżkami oleju i podsmaż posiekaną szalotkę. Dodaj czosnek i smaż 30 sekund. Następnie wsyp ryż, wymieszaj i chwilę razem smaż.
  3. Dodaj wino i duś do odparowania płynu, następnie puree z dyni i orzechów nerkowca oraz chochlę bulionu. Wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu, pod przykryciem. Jak płyn się wchłonie, dolej kolejną porcję bulionu i powtarzaj czynność, aż ryż będzie miękki.
  4. W międzyczasie, na drugiej patelni, rozgrzej 2-3 łyżki masła i wrzuć kilka listków szałwii. Smaż na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Powinny powstać chipsy z listków oraz palone masło, które należy później dodać do risotto.
  5. Dodaj tarty parmezan i całość wymieszaj.
  6. Risotto dyniowe podaj z chipsami z szałwii, otartą skórką z cytryny i pestkami dyni.

Fot. Kresto
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat