Przepis na smaczną sałatkę śledziową

Śledzie w sałatce - przepis kulinarny.
Na stole wigilijnym królują śledzie. Jak je podać? Najlepiej w formie sałatki.

Śledź pod pierzynką

SKŁADNIKI

  • 5 śledzi Ala Matjas
  • 150g majonezu
  • 40g cebula
  • 120g ogórki konserwowe
  • 50g Orzechy włoskie
  • 120g Ziemniaki
  • 120g Buraki
  • 3 Jajka gotowane

PRZYGOTOWANIE
Filety śledziowe umyć i zalać zimną wodą. Wymoczyć przez 60 minut i następnie pokroić w kostkę. Buraki, ziemniaki oraz jajka ugotować i następnie obrać. Cebulę, ogórki, ugotowane i ostudzone buraki oraz ziemniaki pokroić w kostkę. Jajka zetrzeć na tarce. Na dnie naczynia układać kolejno: Buraki, Śledzie, Majonez, cebulę, ogórek i ziemniak. Przykryć majonezem, a następnie kolejne warstwy buraków, jajka i majonezu. Całość można posypać drobno posiekanym koperkiem lub startym na drobnych oczkach serem żółtym.

Fot. Dwór Korona Karkonoszy
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat