Przepis na świąteczny piernik staropolski
Jeśli Boże Narodzenie to piernik. Jak go przygotować, by zachwycił wszystkich domowników i gości?
PIERNIK STAROPOLSKI
SKŁADNIKI
- • 500 g miodu naturalnego, może być wielokwiatowy
- • 1,5 szkl. cukru
- • 200 g masła
- • 1 kg mąki pszennej tortowej
- • 3 jajka
- • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- • 125 ml mleka
- • Pół łyżeczki soli
- • 2 torebki przyprawy korzennej do piernika (łącznie 80 g)
PRZYGOTOWANIE
- Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, doprowadzić do wrzenia, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wystudzić.
- Do wystudzonej masy dodać mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w zimne miejsce (np. do lodówki) na 5-6 tygodni.
- Uwaga: wyrobione ciasto jest dość luźne. Po leżakowaniu w zimnie tężeje i daje się rozwałkować, trzeba tylko podsypać mąką.
- Piec na 5-7 dni przed świętami.
PIECZENIE
- Ciasto podzielić na 3 równe części.
- Przygotować 3 blachy, każda o wymiarach 39 x 26 cm. Posmarować je masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Blaty można też upiec jeden po drugim, gdy posiadamy tylko jedną blaszkę.
- Każdą z części piernika rozwałkować na grubość około 0,5 cm, wyłożyć do blaszki, wyrównać.
- Piec w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 15-20 minut. Piernik mocno rośnie, podwaja swoją objętość. Wyjąć, wystudzić.
- Wystudzone blaty piernikowe przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi (ok. 1 kg), przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć. Odstawić do skruszenia na 3-4 dni w chłodne miejsce.
- Piernik polać czekoladą lub lukrem. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
- Długo zachowuje świeżość, wystarczy zawinąć w papier do pieczenia lub lnianą ściereczkę by nie wysychał.
Fot. Dwór Korona Karkonoszy
Informacja prasowa