Przepis na świąteczny piernik staropolski

Przepis na smaczny piernik.
Jeśli Boże Narodzenie to piernik. Jak go przygotować, by zachwycił wszystkich domowników i gości?

PIERNIK STAROPOLSKI

SKŁADNIKI

  • • 500 g miodu naturalnego, może być wielokwiatowy
  • • 1,5 szkl. cukru
  • • 200 g masła
  • • 1 kg mąki pszennej tortowej
  • • 3 jajka
  • • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • • 125 ml mleka
  • • Pół łyżeczki soli
  • • 2 torebki przyprawy korzennej do piernika  (łącznie 80 g)

PRZYGOTOWANIE

  1. Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, doprowadzić do wrzenia, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wystudzić.
  2. Do wystudzonej masy dodać mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w zimne miejsce (np. do lodówki) na 5-6 tygodni.
  3. Uwaga: wyrobione ciasto jest dość luźne. Po leżakowaniu w zimnie tężeje i daje się rozwałkować, trzeba tylko podsypać mąką.
  4. Piec na 5-7 dni przed świętami.

PIECZENIE

  1. Ciasto podzielić na 3 równe części.
  2. Przygotować 3 blachy, każda o wymiarach 39 x 26 cm. Posmarować je masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Blaty można też upiec jeden po drugim, gdy posiadamy tylko jedną blaszkę.
  3. Każdą z części piernika rozwałkować na grubość około 0,5 cm, wyłożyć do blaszki, wyrównać.
  4. Piec w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 15-20 minut. Piernik mocno rośnie, podwaja swoją objętość. Wyjąć, wystudzić.
  5. Wystudzone blaty piernikowe przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi (ok. 1 kg), przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć. Odstawić do skruszenia na 3-4 dni w chłodne miejsce.
  6. Piernik polać czekoladą lub lukrem. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
  7. Długo zachowuje świeżość, wystarczy zawinąć w papier do pieczenia lub lnianą ściereczkę by nie wysychał.

Fot. Dwór Korona Karkonoszy
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat