Przepis na tartaletki z mascarpone i aronią

Przepis na smaczny i okazały deser.
Wypróbujcie przepis na pyszny deser.

Przepis na tartaletki z mascarpone i aronią

Składniki:

Ciasto

  • 150g mąki pszennej
  • 100g zimnego masła
  • 50g cukru
  • 1 żółtko
  • łyżka śmietany 18%

Krem

  • 250 ml śmietany 30%
  • 250 gram mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru(lub więcej do smaku)
  • konfitura z aronii

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce. Szybko zagniatamy ciasto (jeżeli będzie zbyt rzadkie należy dodać więcej mąki, natomiast gdy będzie zbyt kruche należy dodać więcej śmietany). Wkładamy do lodówki na 30 min.

Następnie ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim foremki i nakłuwamy spód widelcem.

Przykrywamy papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st na 10 min. Po tym czasie usuwamy papier i pieczemy następne 10 min, aż babeczki zarumienią się na złoto. Studzimy.

Krem: Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy cukier puder nadal mieszając. Następnie dodajemy mascarpone miksujemy delikatnie i niezbyt długo bo masa lubi się zważyć. Gotowym kremem napełniamy upieczone i wystudzone tartaletki. Na środku dajemy konfiturę z aronii i posypujemy odrobiną kakao. Wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.

Fot. Materiały prasowe
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat