Przepis na tartaletki z mascarpone i aronią
Składniki:
Ciasto
Krem
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce. Szybko zagniatamy ciasto (jeżeli będzie zbyt rzadkie należy dodać więcej mąki, natomiast gdy będzie zbyt kruche należy dodać więcej śmietany). Wkładamy do lodówki na 30 min.
Następnie ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim foremki i nakłuwamy spód widelcem.
Przykrywamy papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st na 10 min. Po tym czasie usuwamy papier i pieczemy następne 10 min, aż babeczki zarumienią się na złoto. Studzimy.
Krem: Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy cukier puder nadal mieszając. Następnie dodajemy mascarpone miksujemy delikatnie i niezbyt długo bo masa lubi się zważyć. Gotowym kremem napełniamy upieczone i wystudzone tartaletki. Na środku dajemy konfiturę z aronii i posypujemy odrobiną kakao. Wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
Fot. Materiały prasowe
Informacja prasowa