Przepis na żurek bez mięsa

Święta Wielkanocne bez mięsa z nutą fantAzji - przepis kulinarny.
Wielkanoc kojarzy się z żurkiem, białą kiełbasą i wędlinami. To czas, gdy na stołach pojawia się wiele tradycyjnych mięsnych dań, które niestety mogą być tłuste i ciężkostrawne. Warto to zmienić, gdyż jak ogólnie wiadomo ograniczenie spożycia mięsa ma wiele zalet. Podpowiemy w artykule jak przygotować pyszne bezmięsne i zarazem wyszukane dania Wielkanocne.

W tym roku Wielkanoc wypada 9 kwietnia, a więc zostało już niewiele czasu, by ułożyć menu dla całej rodziny i przygotować dania. Zatem jak mogłyby wyglądać wielkanocne potrawy w wydaniu bezmięsnym? Na pewno tak samo smaczne jak te zawierające mięso, a przy tym lekkostrawnie. Jak je przygotować? Sprawdźcie!

Żurek bez dodatku mięsa? Tak, to możliwe!
Żurek to tradycyjne danie wielkanocne i mało kto wyobraża sobie święta bez tej zupy. W jaki sposób przygotować żurek? Na pewno potrzebny jest dobry zakwas. Ten możemy zrobić samodzielnie lub kupić gotowy. Zwyczajowo zupa jest kwaśna, przygotowana na mięsnym wywarze, a dodatkami do niej są jajka i biała kiełbasa. Jak zatem przygotować wersję bezmięsną? To bardzo proste - zamiast kiełbasy warto wykorzystać wędzone tofu, które dostarczy nam niezbędnego białka lub pieczone jabłka czy ziemniaki. Do ugotowania wywaru natomiast można wykorzystać aromatyczne grzyby shiitake i mleczko kokosowe. Danie stanie się lekkie i zyska azjatycki akcent. Sprawdźcie jeden z przepisów na żurek bez grama mięsa.

Przepis na żurek

Składniki:

  • 200 ml Mleczka kokosowego light 10-13% Kara
  • 30 Grzybów shiitake suszonych House of Asia
  • 2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
  • 2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia  lub 2-3 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 250 ml zakwasu do żurku
  • 1 marchewka pokrojona w drobną kostkę
  • 1 pietruszka pokrojona w drobną kostkę
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 jajka (które możecie zastąpić połową kostki tofu)
  • 2 łyżki startego chrzanu
  • 2 łyżeczki majeranku
  • Świeżo mielony pieprz do smaku
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo przez 7 minut. (Jeżeli używasz tofu, pokrój je i dodaj pod koniec do gotowej zupy).
  2. Grzyby zalej zimną wodą i gotuj przez 30 minut. Po tym czasie odcedź je i pokrój w paski, a wodę z gotowania odstaw.
  3. Marchewkę, pietruszkę oraz grzyby shiitake podsmaż w garnku na oleju, dodaj cebulę oraz czosnek i smaż przez kolejne 2 minuty. Dodaj bulion warzywny, zakwas i całość gotuj na wolnym ogniu przez 20 min. Dopraw do smaku sosem sojowym, świeżo mielonym pieprzem, majerankiem, a pod koniec dodaj chrzan wymieszany z mleczkiem kokosowym. Doprowadź do wrzenia. Odstaw.
  4. Przygotowany żurek podawaj z wcześniej ugotowanym jajkiem/pokrojonym tofu.

TIP: Dla uzyskania mocniejszego aromatu grzybów w zupie, do przygotowania bulionu możesz użyć wody po gotowaniu grzybów shiitake.

Fot. Materiały prasowe
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat