Przepis na roladę mięsną
Jeśli macie ochotę na spróbowanie tradycyjnych dań w nieco innym wydaniu, przygotowaliśmy prosty przepis, które doskonale sprawdzi się jako bożonarodzeniowa opcja last minute!
Rolada ze schabówką w przyprawach
Składniki:
- 400 g schabówki w przyprawach (np. od JBB)
- 500 g pieczarek
- ciasto francuskie
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- oliwa
- zioła prowansalskie
- świeża pietruszka
- sól i świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
- Schabówkę w przyprawach pokrój w drobną kosteczkę i podsmaż na oliwie, aż się zarumieni. Dodaj do tego pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż, aż cebula się zeszkli.
- Dodaj pokrojone pieczarki i dopraw solą, pieprzem oraz ziołami i smaż, aż woda z pieczarek nie odparuje. Farsz posyp pokrojoną pietruszką.
- Rozłóż ciasto francuskie i ułóż na nim przestudzony farsz. Całość zwiń w zwartą, ścisłą roladę i nie zapomnij o zlepieniu brzegów. Roladę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch rolady posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp ziołami prowansalskimi.
- Piecz przez 35 minut w 180°C.
Fot. JBB Bałdyga
Informacja prasowa