Skorzystajcie ze sprawdzonego przepisu, który specjalnie na święta przygotowała autorka kulinarnego bloga Mienta Blog. Mazurek z dodatkiem miodu z maliną z Pasiek Rodziny Sadowskich jest łatwy do wykonania, smakuje wyśmienicie i stanowi najlepszy sposób, aby poczuć niepowtarzalny klimat świąt.
Składniki:
ciasto:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 50 g cukru
- szczypta soli
- jajko
nadzienie:
- 250 g serka mascarpone
- kopiasta łyżka miodu z maliną Pasieki Rodziny Sadowskich
dodatkowo:
- maliny, porzeczki lub inne owoce wg uznania
- świeża mięta
- jadalne kwiaty
Sposób przygotowania:
- Mąkę mieszamy z cukrem i solą. Siekamy z masłem, po czym rozcieramy palcami tworząc drobną kruszonkę. Dodajemy jajko i zagniatamy na gładkie ciasto. Jeśli trzeba schładzamy je w lodówce. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt i przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Z brzegów formujemy falbankę tworząc wyższy rant (jeśli zostanie nam ciasta po wycięciu równego prostokąta, możemy upiec małe ciasteczka do ozdoby).
- Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy kuleczkami do pieczenia.
- Pieczemy 20-25 minut, w zależności od piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
- Serek mascarpone miksujemy z miodem i smarujemy nim wystudzony spód.
- Wierzch ozdabiamy owocami i kwiatami.
Smacznego :)
Miód z maliną to naturalny miód wielokwiatowy, wzbogacony liofilizowanymi malinami to owocowa słodycz, którą kochają dzieci. Doskonale sprawdza się także jako składnik deserów, polew do lodów oraz wszelkich śniadań - tostów, musli czy owsianek.
Ceny miodów :
- słoik 430 g – 24 zł
- słoik 1150 g – 48 zł
Fot. Pasieki Rodziny Sadowskich
Informacja prasowa