Ptysiowe gniazdka z farszem z Pasztetu Sokołów Naturrino

Odkryj smak Wielkanocy na nowo! Sokołów inspiruje świątecznie
Pieczony pasztet jest serwowany na wielkanocnym stole zazwyczaj na desce tradycyjnych wędlin. Połączenie go z burakami, kiwi i pigwowcem może wydawać się zaskakującym pomysłem, jednak ta niebanalna kompozycja smakuje naprawdę wyśmienicie! To znakomita propozycja na świąteczne śniadanie, która z pewnością spełni oczekiwania najbardziej wymagających smakoszy.

Nieodzownym składnikiem jest tutaj znakomity Pasztet Sokołów Naturrino, pieczony w tradycyjny sposób, przygotowany z najlepszej jakości mięs i podrobów, ze specjalną mieszanką naturalnych przypraw, ziół i warzyw, takich jak: biały i ziołowy pieprz, mielona, aromatyczna kolendra, majeranek i wyrazista, prażona cebulka.

Ptysiowe gniazdka z farszem z Pasztetu Sokołów Naturrino

  • Czas przygotowywania: 30 minut (+20-25 minut pieczenia)
  • Liczba porcji: 6

SKŁADNIKI:

  • 160 ml wody
  • 90 g masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 140 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 szczypta soli
  • 1 opakowanie Pasztetu Pieczonego Sokołów Naturrino
  • 3 łyżki serka śmietankowego puszystego
  • sól, świeżo mielony pieprz kolorowy
  • 6 łyżek ugotowanych tartych buraków
  • 1 kiwi
  • 6 plasterków owoców pigwowca z syropu
  • 2 łyżki prażonych płatków migdałowych
  • Listki rozmarynu do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

  1. W rondelku zagotowujemy wodę z masłem i solą. Dodajemy mąkę i utrzymujemy na ogniu przez około 3 minuty, cały czas dynamicznie mieszając/ucierając łyżką. Kiedy ciasto stanie się szkliste i będzie odchodzić od ścianek garnka, odstawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy po jednym jajku, za każdym razem miksując ciasto do połączenia się składników. Gotowe ciasto przekładamy do worka cukierniczego. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy gniazda o średnicy około 7-8 cm, zachowując dość duże odstępy. Ciasto możemy nałożyć również łyżką. Gniazdka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C (grzanie góra-dół) przez około 20-25 minut.
  2. Pasztet rozgniatamy widelcem wraz z serkiem. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Kiwi obieramy, kroimy na półplasterki. Owoce pigwowca osuszamy. Buraki dobrze odciskamy.
  3. Połowę powierzchni przestudzonych gniazdek pokrywamy pastą z pasztetu, drugą połowę burkami. Pastę obsypujmy płatkami migdałowymi, układamy kiwi, pigwowca i dekorujemy rozmarynem.

Fot. Sokołów S.A.
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat