Pyszne i sycące propozycje comfort food

Pomidorowe arancini z ciągnącą się mozzarellą prosto od Gotuj z Diego.
Czym jest comfort food? Choć dla każdego może oznaczać coś innego, to jedno jest pewne – jest to jedzenie pełne dobrych emocji. To potrawy, które nie tylko nam smakują, ale przywołują pozytywne wspomnienia i sprawiają, że czujemy się wyjątkowo dobrze. Swoje skojarzenia z tym określeniem przywołuje Jakub Wróblewski, szerzej znany w internecie jako Diego Gorrión.

Początki w gastronomii
Diego swoją kulinarną przygodę rozpoczynał ponad 10 lat temu, zdobywając nauki w różnych gastronomicznych konceptach. Stopniowo wspinał się po szczeblach kulinarnej kariery, zaczynając od pomocy kuchennej, by z czasem podpatrywać szefów kuchni jako pomocnik kuchenny, kończąc jako samodzielny kucharz. W pewnym momencie doszedł do wniosku, że to co najbardziej pociąga go w gotowaniu, to dzielenie się swoim doświadczeniem i tworzenie nowych przepisów. Postanowił porzucić dotychczasową klasyczną pracę w kuchni i skupić się na pracy twórczej. Równolegle wystartował z kanałami na social mediach, które błyskawicznie zyskały olbrzymią popularność (głównie na TikToku, gdzie materiały zostały polubione już ponad milion razy oraz na Instagramie, gdzie Kuba ma już ponad 100 tys. followersów). Obecnie, prócz dzielenia się swoją pasją w internecie, współpracuje z kilkoma wrocławskimi konceptami kulinarnymi tworząc dla nich sezonowe menu.

Co znajduje się w nowej kolekcji na Cookidoo®?
Kolekcja „Gotuj z Diego” na platformę z przepisami Cookidoo® na urządzenia Thermomix® to zbiór ulubionych, dopieszczanych przez lata przepisów Jakuba. Jak sam mówi – „Głównym założeniem przy powstawaniu przepisów, było pokazanie wszechstronności urządzenia oraz stworzenie łatwych i efektownych przepisów, które rozgrzeją nas tej zimy”. Część z receptur pochodzi z kulinarnych podróży, które obok gotowania, są drugą wielką pasją Diego. W kolekcji znajdziemy zatem inspiracje kuchniami Tajlandii, Kambodży czy Włoch. Kolekcja pokazuje, że jego definicją comfort foodu są dania uliczne, które powstają z prostych regionalnych składników. W samej kolekcji nie zabraknie też autorskich interpretacji viralowych przepisów z TikToka, takich jak np. Pasta Vodka z wegetariańskimi klopsikami. Kolekcja sprawdzi się u osób, które na co dzień stosują dietę fleksitariańską. Sam Diego świadomie ogranicza mięso w swojej kuchni i w sposobie odżywiania. Według niego istnieje tak dużo roślinnych zamienników, że szkoda ignorować je w codziennej diecie. „Fleksitarianizm, to dla mnie życie w zgodą z sobą samym, świadome żywieniowe wybory i poszanowanie wszystkich żyjących istot. (…). Jedyną sytuacją, w której spożywam mięso, są lokalne lub zagraniczne wyjazdy, podczas których chętnie próbuję miejscowej kuchni”.

Pomidorowe arancini z ciągnącą się mozzarellą (TM6, TM5)

SKŁADNIKI

  • 1200 g wody
  • 10 g oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia dłoni i głębokiego smażenia
  • 1½ łyżeczki soli
  • 170 g ryżu białego
  • 75 g suszonych pomidorów, w oleju, odsączonych
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 3 jajka (w tym 2 roztrzepane)
  • 50 g bułki tartej
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ⅓ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • 25 liści bazylii, świeżych
  • 20 kulek mozzarelli mini, odsączonych z zalewy
  • mąka pszenna, ilość do panierowania
  • panierka panko lub bułka tarta, ilość do panierowania

Przydatne przybory kuchenne
Głęboka patelnia do smażenia, papierowe ręczniki

Części urządzenia Thermomix
Koszyczek, miarka, kopystka

Przygotowanie z urządzeniem Thermomix®

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę i olej, dodać sól. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż, gotować 20 min/100°C/obr. 4. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić na ok. 15 min do ostudzenia. Opróżnić naczynie miksujące.
  2. Do naczynia miksującego włożyć pomidory i koncentrat pomidorowy, dodać jajko, bułkę tartą, pozostałe ½ łyżeczki soli, pieprz, kmin rzymski i bazylię, zmiksować 5 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować kolejne 3 s/obr. 7.
  3. Dodać ostudzony ryż, przemieszać kopystką, wymieszać 30 s//obr. 3. W razie potrzeby wymieszać kopystką. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Masę podzielić na 20 części. Z każdej części natłuszczonymi dłońmi uformować placek, na środek nakładać kulkę mozzarelli, następnie zlepić, formując kulę. W ten sam sposób przygotować pozostałe arancini. Panierować kolejno w mące, roztrzepanych jajkach i panierce panko.
  4. Na kuchence, w głębokiej patelni rozgrzać olej na średniej mocy palnika (patrz wskazówka). Arancini ostrożnie kłaść na gorący olej i smażyć z obu stron na złotobrązowy kolor (ok. 5 min). Przełożyć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Pomidorowe arancini z ciągnącą się mozzarellą podawać bezpośrednio po przygotowaniu, np. z sosem pomidorowym.

Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®

  1. Ugotować 170 g ryżu białego wraz z olejem i solą według zaleceń producenta.
  2. Do wysokiego naczynia włożyć pomidory i koncentrat pomidorowy, dodać jajko, bułkę tartą, pozostałe ½ łyżeczki soli, pieprz, kmin rzymski i bazylię. Zblendować.
  3. Dodać ostudzony ryż i dokładnie przemieszać. Masę podzielić na 20 części. Z każdej części natłuszczonymi dłońmi uformować placek, na środek nakładać kulkę mozzarelli, następnie zlepić, formując kulę. W ten sam sposób przygotować pozostałe arancini. Panierować kolejno w mące, roztrzepanych jajkach i panierce panko.
  4. Na kuchence, w głębokiej patelni rozgrzać olej na średniej mocy palnika (patrz wskazówka). Arancini ostrożnie kłaść na gorący olej i smażyć z obu stron na złotobrązowy kolor (ok. 5 min). Przełożyć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Pomidorowe arancini z ciągnącą się mozzarellą podawać bezpośrednio po przygotowaniu, np. z sosem pomidorowym.

WSKAZÓWKA

  • Idealna temperatura do oleju do smażenia powinna wynosić 170-180°C. Arancini powinny być zanurzone w oleju min. do połowy.
  • Przepisy „Bułka tarta”, „Sos pomidorowy” i „Tomate frito – hiszpański sos pomidorowy” znajdują się na platformie Cookidoo®.

Fot. Vorwerk Polska
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat