Pyszne i szybkie przekąski na Andrzejki (i inne okazje)

Inne muffiny - przepis kulinarny
Andrzejki to tradycyjnie wieczór wróżb spędzany w gronie przyjaciół. Dawniej niezamężne panny przy pomocy wosku, jabłek, monet i bucików starały się przepowiedzieć swoją przyszłość. Obecnie Andrzejki to raczej okazja do hucznej zabawy, ostatniej przed nadchodzącym adwentem. W tym roku weekend andrzejkowy wypada relatywnie wcześnie, bo rozpoczyna się już 25 listopada.

Warto zatem skupić się na wyczarowaniu doskonałej atmosfery, a szykując przekąski, kierować się zasadą: minimum czasu, maksimum smaku i efektu.

Inne muffiny
Wszyscy znamy muffiny w wersji słodkiej, lecz warto je wypróbować w wersji wytrawnej. Wychodzą zawsze! Ten przepis to także idealny sposób na gotowanie w duchu zero waste, bo w naszych muffinach mogą znaleźć się dowolne wytrawne dodatki, które akurat mamy pod ręką. Sprytnie i smakowicie.

  • 1 czubata szklanka mąki
  • 1/2 szklanki mleka lub maślanki
  • 1/4 szklanki oleju lub oliwy
  • 1 jajo Fermy Drobiu Jokiel (rozmiar M lub L)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ulubionych suszonych ziół: oregano, bazylii, rozmarynu, tymianku
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2/3 szklanki pokrojonych w kostkę wytrawnych dodatków, mogą to być: szynka, ser, oliwki, kapary, suszone pomidory, pestki dyni lub słonecznik

Potrzebne nam będą 2 miski i 8-10 foremek na muffiny. W pierwszej misce staranie mieszamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól i przyprawy. W drugiej misce równie starannie mieszamy składniki mokre: mleko lub maślankę, olej i całe jajo. Możemy to tego celu użyć ręcznego miksera ustawionego na najniższe obroty. Składniki suche i mokre szybko łączymy, mieszając przy pomocy łyżki – masa nie musi być jednolita. Do ciasta dokładamy dodatki i znów krótko mieszamy.

Ciasto rozkładamy do foremek. Jeżeli używamy silikonowych, papierowe papilotki nie będą nam potrzebne. Muffinki pieczemy 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza (tryb góra-dół lub termoobieg). Po tym czasie sprawdzamy przy pomocy drewnianego patyczka, czy ciasto jest suche i w razie potrzeby dopiekamy przez kolejne 2-4 minuty.

Fot. Fermy Drobiu Jokiel
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat