Pyszne śniadania, które pokocha każda mama!

Gofry i tosty w wyjątkowych odsłonach - przepisy kulinarne.
Wielkimi krokami zbliża się szczególne święto – Dzień Matki. To świetna okazja, aby odwdzięczyć się naszym mamom, okazując im miłość i troskę. Oprócz wspólnie spędzonego czasu, warto przygotować na ten dzień coś specjalnego. Doskonałym pomysłem na prezent od serca będzie śniadanie, które z pewnością sprawi wielką przyjemność ukochanej osobie. Zainspiruj się wyśmienitymi przepisami na gofry i tosty!

26 maja to dzień, w którym szczególnie możemy wyrazić swoją miłość wobec jednej z najważniejszych osób w naszym życiu. Wyjątkowym pomysłem na uczczenie tego poranka jest samodzielne przygotowanie śniadania, które pozwoli rozpocząć dzień w pyszny sposób. Po latach, w których to mamy z miłością przyrządzały dla nas posiłki, nadeszła pora, by odwdzięczyć się tym samym! Co więcej, to również wspaniała okazja do wspólnego spędzenia czasu i stworzenia nowych, pięknych wspomnień. Najlepsze przepisy na śniadanie od serca zdradza Natalia Dziok, dietetyczka i ekspertka marki Breville, produkującej małe urządzenia gospodarstwa domowego, w tym opiekacze i gofrownice.

Tosty z serem pleśniowym, gruszką i karmelizowanymi orzechami włoskimi
Pierwsza propozycja łączy w sobie intensywny smak sera pleśniowego ze słodyczą gruszki i karmelizowanych orzechów włoskich. Ta kompozycja z pewnością zasmakuje nawet najbardziej wymagającemu podniebieniu! Dzięki użyciu pełnoziarnistego pieczywa, gruszki oraz orzechów włoskich – produktów gęstoodżywczych – dostarczymy w posiłku dawki błonnika, zdrowych tłuszczów, witamin i składników mineralnych. Żeby cieszyć się apetycznie chrupiącymi tostami, oprócz składników do ich przygotowania potrzebny będzie także opiekacz. Postaw na taki z ceramiczną powłoką, która nie tylko zapobiega przywieraniu, ale nie zawiera również szkodliwych substancji.

Składniki:

  • garstka pokruszonych orzechów włoskich
  • 15 g masła,
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego lub ksylitolu,
  • 4 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego,
  • 70 g sera pleśniowego blue,
  • 1 dojrzała gruszka, pokrojona w cienkie plasterki.

Sposób przygotowania:

Na rozgrzanej na średnim ogniu patelni roztop masło z cukrem. Gdy cukier zacznie się karmelizować, zmniejsz ogień i dodaj orzechy, ciągle mieszając. Smaż do zarumienienia, po czym zdejmij z palnika i ostudź.

Delikatnie posmaruj masłem lub skrop oliwą z oliwek pieczywo. Rozpocznij składanie kanapek, układając kolejno ser, plastry gruszki i karmelizowane orzechy. Ostrożnie włóż kanapki do opiekacza i tostuj ok. 7-8 minut, aż będą złote i nabiorą chrupkości.

Sezonowe gofry z rabarbarem
Maj to bogactwo świeżych, sezonowych produktów, dlatego koniecznie wykorzystaj je do przyrządzenia wyjątkowego śniadania. Klasyczne, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku gofry to uwielbiany klasyk, który jest banalnie prosty w przygotowaniu. Na Dzień Matki podaj je z delikatnie kwaśnym sosem rabarbarowym, tworząc pyszne, wiosenne połączenie. Rabarbar to cenne źródło między innymi witamin C oraz E, kwasu foliowego, błonnika i antyoksydantów – warto korzystać z tego owocu w czasie sezonu!

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej (dla większej sytości oraz wartości odżywczej posiłku można użyć pełnoziarnistej lub miksu pełnoziarnistej i jasnej),
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki soli,
  • łyżeczka cukru lub ksylitolu,
  • 1 ½ szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • ⅓ szklanki oleju roślinnego,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.

Składniki na sos rabarbarowy:

  • 2 szklanki pokrojonego rabarbaru,
  • ½ szklanki soku pomarańczowego,
  • ok. ½ szklanki miodu (w zależności od kwaśności owoców),
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • skórka z 1 pomarańczy,
  • opcjonalnie: szklanka truskawek.

Sposób przygotowania:

W średnim rondlu umieść rabarbar, truskawki (jeśli ich używasz), sok pomarańczowy oraz skórkę z pomarańczy. Gotuj na średnim ogniu, mieszając. Doprowadź składniki do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i kontynuuj gotowanie, aż rabarbar i truskawki całkowicie zmiękną, tworząc gęsty sos (ok. 15-20 minut). Po tym czasie dodaj ekstrakt z wanilii i wmieszaj miód do smaku. Zdejmij sos z palnika, pozwalając mu ostygnąć.

W dużej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. W oddzielnym naczyniu zmiksuj mleko, jajka i olej. Połącz ze sobą zawartość obu misek, delikatnie mieszając składniki do połączenia. Wlej ciasto do rozgrzanej i lekko natłuszczonej gofrownicy i piecz, aż gofry będą złote i chrupiące. Podawaj z sosem rabarbarowym i świeżymi listkami mięty.

Tosty ze szparagami i serem feta
Te tosty łączą w sobie słodko-kwaśny smak octu balsamicznego, świeży aromat cytrusów, słony ser feta i delikatne szparagi, tworząc wyjątkowo smaczne i eleganckie połączenie. Idealne na wytrawne śniadanie! Szparagi są bogate w witaminy A, E, C oraz te z grupy B, kwas foliowy i inne składniki mineralne, a także są źródłem błonnika pokarmowego oraz glutationu, który wspiera układ odpornościowy, pokarmowy i ma działanie antynowotworowe.

Składniki:

  • 4 kromki pieczywa tostowego pełnoziarnistego,
  • pęczek średniej wielkości zielonych szparagów,
  • 100 g sera feta,
  • masło lub oliwa z oliwek,
  • skórka z cytryny,
  • do smaku: ocet balsamiczny, świeżo mielony czarny pieprz.

Sposób przygotowania:

Szparagi umyj i oderwij zdrewniałe końcówki. Na patelni zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru, ułóż w niej szparagi i gotuj przez 2-3 minuty, aż staną się jasnozielone i delikatnie zmiękną. Następnie zanurz je w zimnej wodzie, aby zatrzymać gotowanie i zachować intensywny kolor. Ser feta pokrusz na mniejsze kawałki. Na kromce chleba ułóż równomiernie szparagi i posyp je serem. Dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem i startą skórką z cytryny, a na koniec delikatnie skrop octem balsamicznym. Przykryj drugą kromką chleba, przy czym obie zewnętrzne strony posmaruj cienko masłem. Umieść tosty w opiekaczu i tostuj do momentu, aż pieczywo nabierze złocistego koloru, a ser feta zacznie się delikatnie roztapiać.

Gofry czekoladowe z domową konfiturą malinową
Kolejna propozycja to doskonały wybór dla tych, którzy śniadania wolą „na słodko”. Bogaty smak czekoladowych gofrów równoważy kwaskowa konfitura z malin, dodając daniu owocowej świeżości z nutą aromatycznej wanilii. Maliny to skarbnica składników odżywczych! Dostarczają między innymi dawki witamin C, E oraz z grupy B, a także kwasu foliowego, magnezu czy wapnia. Są źródłem cennych antyoksydantów oraz błonnika i pektyn.

Składniki:

  • 2 duże jaja,
  • 60 g roztopionego masła lub 50 g oleju roślinnego,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 225 g maślanki,
  • 120 g mąki pszennej lub orkiszowej,
  • 150 g cukru zwykłego lub brzozowego (ksylitolu),
  • 45 g kakao w proszku,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki sody,
  • ¼ łyżeczki soli.

Składniki na konfiturę:

  • 3 szklanki malin (można użyć mrożonych),
  • ½ szklanki cukru zwykłego lub brzozowego (ksylitolu),
  • sok z ½ cytryny,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania konfitury. W rondelku umieść maliny, cukier i sok z cytryny. Wymieszaj składniki i podgrzewaj na średnim ogniu. Gdy składniki zaczną wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj, mieszając od czasu do czasu. Pozwól malinom się rozpaść (powinno to zająć około 10-15 minut). Do gotujących się malin dodaj ekstrakt z wanilii i kontynuuj gotowanie jeszcze przez 2-3 minuty, aż dżem nieco zgęstnieje.

Następnie przygotuj ciasto na gofry. W dużej misce wymieszaj jajka, masło i wanilię. Zmiksuj maślankę z mąką, cukrem, kakao, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą. Delikatnie połącz zawartość obu naczyń, aby uzyskać jednolitą masę. Posmaruj obie płyty gofrownicy olejem, a następnie wlej około 75 ml ciasta na środek każdej formy i piecz gofry, aż będą chrupkie. Podawaj z dżemem i świeżymi owocami.

26 maja to wspaniała okazja, aby w sposób szczególny okazać naszym mamom miłość i troskę. Chcąc jeszcze bardziej umilić ten dzień, warto przygotować pyszne śniadanie. Ten symboliczny gest na pewno wywoła uśmiech na twarzy ukochanej osoby i sprawi, że poranek stanie się wyjątkowo smaczny.

Fot. Breville
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat