Kolorowe roladki z szynką przełamią klasyczny sposób serwowania wędlin z chrzanem czy sosem tatarskim. Świąteczny pasztet, który często podajemy z żurawiną – może stać się z kolei oryginalnym składnikiem wykwintnej sałatki z warzywami i jajami przepiórczymi.
Świąteczne roladki z szynką wędzoną
Roladki są znakomitą propozycją na wielkanocne śniadanie. Sprawdzą się również jako przystawka do uroczystego obiadu. Ich niewątpliwą zaletą jest fakt, że do przygotowania farszu możemy użyć w zasadzie wszystkich ulubionych składników. Najbardziej wykwitną propozycją będą roladki z wysokiej jakości szynką wędzoną. Szynka z serii Naturrino Sokołów ma delikatny smak, podkreślony dodatkiem naturalnych przypraw, a dostępna jest w formie wygodnych plastrów – idealnych do przygotowania roladek.
Składniki:
- 1 opakowanie Szynki Wędzonej Naturrino „Sokołów”
- 80-100 g sera feta
- 80 g serka śmietankowego puszystego
- 1-2 pęczki bardzo świeżych rzodkiewek (wraz z dorodnymi listkami)
- 1 nieduża żółta papryka
- 1 garść bankietowych ogóreczków konserwowych
- świeżo mielony pieprz kolorowy
Przygotowanie:
- 1-2 rzodkiewki (do dekoracji) kroimy na półplasterki, a pozostałe przekrawamy na pół i kroimy w cienkie słupki. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy na krótkie paseczki. Ogóreczki odcedzamy, wysuszamy i kroimy na cienkie plasterki. Listki rzodkiewki dokładnie myjemy, wysuszamy, a następnie blendujemy w malakserze, przy czym pozostawiamy około 24 listki do wykończenia dania.
- Ser feta rozgniatamy dokładnie widelcem wraz z serkiem śmietankowym, aż do uzyskania masy o jednolitej konsystencji. Do masy serowej dodajemy zblendowane listki rzodkiewki, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy słupki rzodkiewki, większość przygotowanej papryki oraz ogórków i całość ponownie mieszamy.
- Plastry szynki wyjmujemy z opakowania i kolejno pokrywamy niezbyt grubą warstwą przygotowanej masy. Na środku układamy po 1-2 listku rzodkiewki, zawijamy ściśle w rulon i przekrawamy ostrym nożem na pół. Rulony ustawiamy pionowo na listku rzodkiewki lub innej ulubionej sałacie/szczypiorku, a na koniec dekorujemy pozostałymi kawałkami warzyw.
Fot. SOKOŁÓW
Informacja prasowa