Risotto z cukinią i zielonym groszkiem

Przepis na smaczne risotto.
Risotto z cukinią i zielonym groszkiem to kremowe, wiosenne danie pełne świeżości, koloru i smaku! Proste w przygotowaniu, łączy w sobie delikatny ryż arborio z soczystą cukinią i słodkim groszkiem, tworząc idealne połączenie na każdą okazję.

Risotto z cukinią i zielonym groszkiem

Składniki (na 3-4 porcje):

  • 150 g ryżu do risotto (arborio)
  • 1 szalotka lub cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • ½ cukinii
  • 3 łyżki zielonego, mrożonego groszku
  • olej rzepakowy do smażenia

600-700 ml bulionu warzywnego:

  • 800 ml wody Mama i ja
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ¼ selera
  • ½ pora
  • 2-3 łodygi natki pietruszki i/lub lubczyku
  • sól, ziele angielskie do smaku

Wykonanie:

  1. Przygotuj bulion warzywny. Umyte i obrane warzywa gotuj na średnim ogniu razem z pozostałymi składnikami około 30-40 minut (do miękkości). Dopraw do smaku.
  2. Na patelni (na 2-3 łyżkach oleju) podsmaż posiekaną cebulkę z czosnkiem. Dodaj ryż, wymieszaj i zostaw na ogniu przez 3-4 minuty. Następnie dodaj chochlę bulionu i duś pod przykryciem.
  3. Gdy płyn się wchłonie, ponownie dolej chochlę wywaru. Postępuj tak, aż do momentu, gdy ryż będzie prawie miękki. Wtedy dodaj drobno pokrojoną cukinię i zielony groszek.
  4. Całość wymieszaj i dodaj ostatnią chochlę bulionu. Po 3-4 minutach dodaj masło, parmezan i całość wymieszaj. Dopraw do smaku.

Fot. Wosana
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat